Wijzigingen aanbrengen in een lopende huurovereenkomst, hoe werkt dat?

Stel dat iemand 3 jaar geleden een huurovereenkomst heeft afgesloten, maar nu zaken wil wijzigen. Bijvoorbeeld omdat de naam van de BV is veranderd of de looptijd veranderd moet worden. Veel ondernemers vragen zich af of een wijziging aanbrengen in een lopende huurovereenkomst wel mogelijk is en of er een nieuwe overeenkomst gesloten moet worden. Het simpele antwoord is nee. Je kunt namelijk middels een allonge wijzigingen aanbrengen in een lopende huurovereenkomst. Hoe dat precies werkt ontdek je in dit artikel. 

Wat is een allonge precies?

Een allonge is een document dat aan een contract wordt toegevoegd. Het wordt gebruikt om wijzigingen of aanvullingen op het oorspronkelijke contract aan te brengen. Hierdoor hoef je geen nieuw contract op te stellen als er tijdens een lopend huurcontract wijzigingen moeten worden aangebracht. 

Naamswijziging in de huurovereenkomst verwerken 

Een naamswijziging in een huurovereenkomst is van toepassing wanneer de huurder de naam op de huurovereenkomst wil wijzigen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfsnaam, wisseling van vennoten of overlijden. De huurder kan schriftelijk aangeven dat hij de naam op zijn huurovereenkomst wil wijzigen, en dit moet minimaal 30 dagen voor de verlengingsdatum van het huurcontract gebeuren. Als de huurder zijn huurovereenkomst al heeft verlengd, moet hij de verhuurder schriftelijk op de hoogte stellen van de naamswijziging en hem of haar 30 dagen de tijd geven om alle records of formulieren bij te werken met de nieuwe informatie.

Van een eenmanszaak naar een BV 

Een eenmanszaak is een bedrijf dat eigendom is van en wordt beheerd door één persoon. Het bedrijf heeft geen juridische identiteit die losstaat van de eigenaar. Een eenmanszaak is het gemakkelijkst op te richten soort bedrijf, maar het heeft ook belangrijke nadelen. Een van deze nadelen is dat de persoonlijke bezittingen van de eigenaar in gevaar komen als het bedrijf failliet gaat. Wanneer je een eenmanszaak wilt omzetten in een BV, dien je je als BV in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Deze wijziging breng je vervolgens ook aan in het lopende huurcontract van bijvoorbeeld je kantoorpand. Dit gebeurt ook middels een allonge. 

Voorbeeld:
Op verzoek van huurder wordt per heden de naam veranderd van de huurder van ……….

Tenaamstelling eenmanszaak of V.O.F.

Naam:
Adres:
Contactgegevens:

Handelend onder de naam:
Ingeschreven in het handelsregister onder nummer:
BTW nummer:

Naar:

Tenaamstelling BV of NV

Naam:
Adres:
Contactgegevens:

Rechtsgeldig vertegenwoordigd door:
Ingeschreven in het handelsregister onder nummer:
BTW nummer:

Aanpassen van de huurprijs

Het kan voorkomen dat de huurprijs door beide partijen wordt aangepast. Dit kan meerdere redenen hebben zoals bijvoorbeeld het bij huren van extra ruimte of parkeerplaatsen of juist een verlaging om de huurder door economisch zware tijden te loodsen. Ook een wijziging van de huurprijs of een speciale betalingsregeling kun je middels een allonge goed verwerken zodat er achteraf nooit problemen ontstaan.

Voorbeeld:
Huurder en verhuurder zijn overeengekomen dat het gehuurde wordt uitgebreid met de ruimte aan het ……… De ruimte bestaat uit circa……….
Huurder en verhuurder zijn overeengekomen dat de vastgestelde huurprijs in artikel 4.1 van €……….. verhoogd/verlaagd gaat worden naar €……….

Wijziging van huurtermijnen 

Soms komt het voor dat de huurtermijn van een pand eerder verlengd wordt dan op het huurcontract staat. Mocht jij als verhuurder een afspraak hebben gemaakt met de huurder die afwijkt van wat er in het huidige contract staat, dan is het slim om deze afspraken vast te leggen. Met een wijziging van huurtermijnen is dit mogelijk zonder een heel nieuw contract op te stellen. 

Voorbeeld:
Huurder en verhuurder zijn overeengekomen dat de huurtermijn van … jaar die in artikel 3.2 is vastgesteld, wordt aangepast naar een automatisch verlenging van …. Jaar in plaats van de originele afspraak van ….. jaar..

Hulp nodig bij het opstellen van een allonge?

Heb jij een partner nodig die een wijziging middels een allonge aanbrengt in een lopende huurovereenkomst en wil je zeker weten dat dit goed geregeld wordt? Neem nu contact met ons op voor meer informatie over het aanbrengen van wijzigingen in lopende huurcontracten. 

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW