Wie betaalt voor de gemeentelijke aanslagen?

Bent u eigenaar of gebruiker van een bedrijfspand? Dan zijn er een hoop dingen om rekening mee te houden. Waaronder een aantal gemeentelijke aanslagen die flink in de papieren kunnen lopen. De onroerendezaakbelasting, reinigingsrecht en rioolrecht zijn hiervan de bekendste. Maar wie is er in welk geval verantwoordelijk voor deze gemeentelijke aanslagen? Voor bedrijfspanden gelden namelijk andere regels dan voor woningen. Wij leggen het uit!

Van eigenaar naar huurder – heffing doorbelasten

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om lokale heffingen (zoals rioolheffing en onroerendezaakbelasting) te verschuiven van gebruiker naar de eigenaar. U kunt hier op voorhand al rekening mee houden, door een artikel in uw huurovereenkomst op te nemen zodat de mogelijkheid ontstaat om deze heffing door te belasten aan uw huurder. Zo bent u altijd voorbereid wanneer de gemeente waarin uw bedrijfspand zich bevindt de gebruikersheffing vervangt door een eigenarenheffing.

Onroerendezaakbelasting (ozb) betalen

Zowel eigenaar als gebruiker van een bedrijfspand moet onroerendezaakbelasting betalen. Deze ozb bestaat uit twee soorten: een eigenaren- en een gebruikersbelasting. Maar wie moet er betalen, de eigenaar of gebruiker? Dat is degene die het pand op 1 januari van het jaar bezit of gebruikt. Hoeveel ozb u moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand. De gemeente stelt op basis van deze waarde een ozb-percentage vast.

Waarom betaal ik ozb?

De opbrengsten van de onroerendezaakbelasting worden gebruikt om voorzieningen waar iedereen van profiteert in stand te houden. U kunt hierbij denken aan wegen, plantsoenen, openbare verlichting en de brandweer.

Rioolheffing betalen

Wie er verantwoordelijk is voor het betalen van de rioolheffing is volledig afhankelijk van uw locatie. Ook de hoogte van deze heffing is locatieafhankelijk. Via deze website is het mogelijk uit te zoeken wat voor u van toepassing is. Ook hier wordt weer onderscheid gemaakt tussen gebruikers en eigenaren.

Waarom betaal ik rioolheffing?

Een gebruiker betaalt rioolheffing omdat er water wordt geloosd op de riolering. U, als eigenaar, betaalt omdat uw pand aangesloten is op de riolering. Dankzij deze heffing kan de gemeente ervoor zorgen dat de riolering goed wordt onderhouden.

Let op bij meerdere eigenaren:

Wanneer er meerdere eigenaren zijn, kunnen zowel de ozb als de rioolheffing worden opgelegd aan één van deze eigenaren. Over het algemeen is de oudste (degene die het langst eigenaar is) eigenaar de spreekwoordelijke pineut.

Afvalstoffenheffing en reinigingsrechten betalen

Voor het ophalen van huis- en/of bedrijfsafval worden er afvalstoffenheffing en reinigingsrechten betaalt. De rekening is in dit geval voor degene die gebruikt maakt van de gemeentelijke reinigingsdienst. Bij bedrijfsafval is degene die die overeenkomst heeft afgesloten verantwoordelijk voor het betalen van de reinigingsrechten.

Uw bedrijfspand verhuren?

Dan is het altijd verstandig om deze zaken van tevoren goed uit te zoeken. Zo weet u vooraf waar u allemaal rekening mee dient te houden. Hulp nodig bij het verhuren van uw pand? Neem dan een bedrijfsmakelaar in de hand. Zo’n makelaar heeft vaak jarenlange ervaring en kent de zakelijke vastgoedmarkt als geen ander. Wij helpen u natuurlijk graag.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW