Hoera, het is zover! Je hebt besloten het te doen. De sprong te wagen. Eindelijk dat bedrijfspand te huren, of kopen, waar je al zolang van droomt. Tijd om een aantal geschikte panden te bezichtigen. Maar wat vraag je nou eigenlijk tijdens zo’n bezichtiging? Waar moet je op letten? Wij zetten de 10 belangrijkste vragen (en een korte uitleg) voor je op een rijtje. Zo kom jij achteraf nooit voor verrassingen te staan.
1. Komen er, buiten de huurprijs, nog extra kosten bij kijken?
Grote kans dat je van tevoren al hebt gekeken op hoeveel de huur ongeveer gaat uitkomen. Je wilt natuurlijk eerst weten of het pand dat je voor ogen hebt wel binnen je budget past. De bijkomende kosten zijn echter nog niet bekend, belangrijk om naar te vragen dus!
Voor huur zal dit vooral gaan om eventuele servicekosten, verplichte promotiekosten en kosten voor internet, nutsvoorzieningen, VvE (Vereniging van Eigenaren) en btw. Door hiernaar te vragen kun je een goed beeld schetsen van het uiteindelijke kostenplaatje.
2. Hoe zit het met verzekeringen?
Wanneer je een bedrijfspand huurt, kunnen sommige verzekeringen inbegrepen zijn in de huurprijs of servicekosten. Bijvoorbeeld een gebouwverzekering of een milieuverzekering. Dit is echter niet standaard. Vraag bij een bezichtiging dus altijd even na welke verzekeringen je nog moet afsluiten, mocht je het pand daadwerkelijk gaan huren. Denk bijvoorbeeld ook na over een passende inboedelverzekering.
Koop je het pand? Dan ben jij als koper verantwoordelijk voor het afsluiten van alle verzekeringen.
3. Is er collectieve beveiliging aanwezig?
Het komt steeds vaker voor dat kantoorpanden, bedrijvenparken en winkelcentra collectief beveiligd worden om inbraken te voorkomen. In dat geval houdt één beveiligingsbedrijf het volledige park/winkelcentrum in de gaten. Een veilig gevoel, maar welke kosten zitten daar voor jou als huurder aan verbonden?
4. Kan ik mijn auto ergens (het liefst voor de deur) parkeren?
Hoort er een eigen parkeerplek bij het bedrijfspand? Is deze overdekt? Moet er betaald worden voor een parkeerplaats? Heb je misschien een vergunning nodig? Absoluut de moeite waard om even na te gaan, zeker als je van plan bent geregeld met de auto naar je werk te gaan.
5. Welke andere ondernemers zitten er nog meer in het pand/park?
Huur je een kantoor of ruimte in een groter pand? Dan is de kans groot dat deze gedeeld wordt met een aantal andere bedrijven. Maar wie zijn dit? En in welke sector opereren zij? Vaak wanneer huurder(s) in dezelfde sector werkzaam zijn leidt dit tot het uitwisselen van nieuwe opdrachten. Kans!
Zorg er in dat geval wel voor dat je duidelijk afspraken met elkaar maakt en deze schriftelijk vastlegt. Zo beperk je het risico.
6. Is er een bestemmingsplan voor dit pand?
Mag je het pand daadwerkelijk gebruiken voor de activiteiten die jij in gedachten hebt? Dat kun je terugvinden in een bestemmingsplan. Hierin staat bijvoorbeeld of het openen van een winkel of restaurant is toegestaan. Heeft de verhuurder hier geen informatie over? Dan is deze eenvoudig online op te vragen.
Meer lezen over waar je op moet letten bij het lezen van een bestemmingsplan? Klik dan hier.
7. Is er glasvezel aanwezig in de meterkast of in de straat?
We zijn tegenwoordig allemaal afhankelijk van het internet. Handig dus als dit een beetje werkt. Het is daarom goed om te weten of (de mogelijkheid tot) een glasvezelverbinding er is. Blijkt achteraf dat er toch geen glasvezelverbinding is terwijl de verhuurder dit wel aangaf bij het aangaan van de overeenkomst? Dan kun je deze aansprakelijk stellen.
8. Wat is de opzegtermijn?
De opzegtermijn van een pand is geheel afhankelijk van welk type bedrijfsruimte je huurt. Vaak worden er individuele afspraken gemaakt. Handig om even na te vragen dus. Meer informatie hierover kun je hier terugvinden.
9. Is het mogelijk om inventaris of meubilair ook over te nemen?
Ja. Dat kan zeker! Dit kan uiteraard alleen in overleg met de verhuurder. Ben je gecharmeerd van de inrichting tijdens een bezichtiging? Vraag dit dan even. De aanwezigheid van inventaris of meubilair kan in de huurprijs worden doorberekend of in bruikleen worden gegeven. Het is wel belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de vergoeding en eventuele mankementen. Zo ontstaan er geen problemen.
10. Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud?
Bij verhuur zijn zowel verhuurder als huurder verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Het grote onderhoud valt binnen het takenpakket van de verhuurder. Klein dagelijks onderhoud kan en moet jij, als huurder, zelf aanpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Het witten van de binnenmuren;
- Het vervangen van kranen;
- Het vastzetten van deurknoppen;
- En het vullen van gaatjes.
Hulp nodig bij het vinden van een bedrijfspand?
Ben jij in de markt voor een (nieuwe) bedrijfsruimte, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Snappen we. Daarom nemen wij het jou uit handen. Wij helpen jou zoeken naar de meest geschikte locatie. Hebben wij jouw nieuwe ruimte niet in onze portefeuille? Dan houden we je gratis op de hoogte van nieuw aanbod. Zo kun jij gewoon doen waar je goed in bent: ondernemen.
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met de Online Bedrijfsmakelaar. Je kunt ons bereiken via het contactformulier op onze website, of bel via 085-0201028.