Een pand geërfd? Hoe zit dat met de erfbelasting?

Wanneer u een pand erft, krijgt u niet alleen de eigendom, maar ook te maken met erfbelasting. De hoogte van de erfbelasting wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van het pand. Een lagere WOZ-waarde betekent minder erfbelasting, waardoor het belangrijk is om te begrijpen hoe u de WOZ-waarde kunt beïnvloeden.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De WOZ-waarde wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld en vormt de basis voor verschillende belastingen, waaronder erfbelasting. Voor de aangifte erfbelasting gebruikt u de WOZ-waarde van het jaar waarin de erflater is overleden of die van het jaar daarna.

Kunt u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Ja, als erfgenaam kunt u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, maar hier zijn enkele belangrijke stappen en voorwaarden aan verbonden:

  1. Controleer het jaar van de WOZ-beschikking:
    De WOZ-beschikking wordt door de gemeente jaarlijks afgegeven. Het is belangrijk om te weten welke WOZ-waarde van toepassing is voor de erfbelasting: die van het jaar van overlijden of het jaar erna.
  2. Bezwaartermijn:
    U moet binnen zes weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar indienen. Dit betekent dat tijdig handelen cruciaal is.
  3. Op wiens naam staat de WOZ-beschikking:
    Als de WOZ-beschikking van het jaar van overlijden nog op naam van de overledene staat, kunt u hier als erfgenaam geen bezwaar meer tegen maken. Voor de WOZ-beschikking van het daaropvolgende jaar, die op naam van de erfgenamen komt te staan, is het wél mogelijk om bezwaar te maken.

Nieuwe WOZ-beschikking aanvragen

Op grond van artikel 28 van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) kunt u als medebelanghebbende een WOZ-beschikking aanvragen die op uw naam komt te staan. U moet dan wel aantonen dat u belanghebbende bent. Dit doet u bijvoorbeeld met een verklaring van erfrecht. Dit heet een medebelanghebbendebeschikking.

Nadat u de beschikking hebt ontvangen, heeft u zes weken de tijd om alsnog bezwaar in te dienen.

Tips voor erfgenamen

  1. Vraag een beschikking aan voor beide jaren:
    Het kan slim zijn om een medebelanghebbendebeschikking aan te vragen voor zowel het jaar van overlijden als het jaar daarna.
  2. Gebruik een taxatierapport:
    Een taxatierapport kan helpen om aan te tonen dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld. Verstrek dit rapport aan de gemeente bij uw bezwaar.

Wat als de gemeente weigert?

Sommige gemeenten willen liever geen medebelanghebbendebeschikking afgeven. In dat geval kunt u verwijzen naar recente uitspraken van rechters en de conclusie van de advocaat-generaal van de Hoge Raad (ECLI:NL:PHR:2024:585), die stelt dat erfgenamen recht hebben op zo’n beschikking.

Conclusie

Bij het erven van een pand speelt de WOZ-waarde een grote rol bij het bepalen van de erfbelasting. Het is belangrijk om tijdig te handelen, de juiste WOZ-beschikking op naam te krijgen, en bezwaar te maken als de waarde onredelijk hoog is. Door goed geïnformeerd te zijn en eventueel een taxatierapport in te dienen, kunt u ervoor zorgen dat u niet onnodig te veel erfbelasting betaalt.

Als u twijfelt of vragen heeft over uw specifieke situatie, neem dan contact op met een specialist in erfbelasting of een juridisch adviseur om u verder te helpen.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW