Een bedrijfsruimte heeft onderhoud nodig. Maar wie is er verantwoordelijk voor welk onderhoud? Dit heeft alles te maken met welk type huur er is vastgelegd in de huurovereenkomst. Bij onderhoudsverdeling wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen drie soorten huur. In dit artikel lichten wij deze soorten toe, en geven wij en aantal handige tips.
Onderhoudsverdeling op basis van type huur
Over het algemeen geldt de stelregel: hoe kaler het pand wordt opgeleverd, hoe zwaarder de onderhoudsverplichting van de huurder is. Verhuurt u uw pand daarentegen volledig ingericht? Dan ligt de verantwoordelijkheid tot onderhoud vaak bij u.
Natuurlijk is de aangegane huurovereenkomst altijd leidend, ook als het gaat om de onderhoudsverdeling. Maak daarom goede afspraken met elkaar!
Welke soorten huur onderscheiden we?
Er worden drie soorten huur onderscheidden. Dit op basis van de mate van onderhoud, van kaal/licht naar zwaar:
- Cascohuur
- Gewone huur
- Cascoplus
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het nieuwe ROZ-model standaard uitgaat van cascohuur.
Onderhoudsverdeling bij cascohuur.
Bij cascohuur wordt alleen het omhulsel van het pand verhuurd. Oftewel: de muren, de vloeren en het dak. Als verhuurder bent u bij cascohuur niet verantwoordelijk voor het aanbrengen van installaties en dergelijken. Zaken als het aanleggen van elektriciteitskabels, waterleidingen en telefoonleidingen moeten door de huurder zelf worden verzorgd.
Is de huur opgezegd en is het einde in zicht? Dan moet het pand weer in originele staat worden opgeleverd, tenzij anders overeengekomen. Spreek dus met uw huurder af op welke wijze hij/zij welke voorzieningen mag aanbrengen. Wilt u voorzieningen als gas/water/licht overnemen? Leg dit dan vast in de huurovereenkomst.
Onderhoudsverdeling bij gewone huur.
Bij gewone huur wordt een pand verhuurd inclusief bovengenoemde installaties. Als het pand gestoffeerd wordt verhuurd, dan is de huur inclusief zaken als vloerbedekking en raamstoffering. De kosten voor het gebruik zijn voor rekening van de huurder, maar gaat de ketel kapot? Dan kan de huurder hiervoor de verhuurder bellen. U bent dan verantwoordelijk voor het (laten) repareren van deze ketel. En het betalen van eventuele kosten.
Onderhoudsverdeling bij cascoplus.
Wanneer een bedrijfspand cascoplus wordt opgeleverd, wordt deze meer op maat geleverd. Hoe? Dat is afhankelijk van de wensen van de huurder. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld voorzieningen voor stopcontacten of het plaatsen van lichtschakelaars. Leg deze afspraken goed vast in het huurcontract! Vaak is de huurprijs in dit geval inclusief een vast bedrag voor het gebruik van al deze extra faciliteiten. Gaat er iets kapot, of is er ander onderhoud nodig? Dan zijn de kosten voor, en ligt de verantwoordelijkheid bij, de verhuurder.
Wanneer is er sprake van een gebrek bij de verhuur van bedrijfsruimte?
Bij de verhuur van bedrijfsruimte wordt gebruik gemaakt van de gebrekenregeling. Maar wanneer is er sprake van een gebrek? Een lekkend dak van een bakkerij valt bijvoorbeeld onder het begrip ‘gebrek’. Een gebrek is een staat of eigenschap van het gehuurde, waardoor de huurder niet meer het optimale huurgenot heeft dat hij bij het aangaan van de huurovereenkomst mocht verwachten.
Meer weten over gebreken en de herstelplicht van de verhuurder? Klik dan hier.
Uw bedrijfspand verhuren?
Wilt u uw bedrijfspand verhuren? Bij verhuur van zakelijk vastgoed is het altijd verstandig om een bedrijfsmakelaar in de arm te sluiten. Zo’n makelaar heeft vaak jarenlange ervaring en kent de zakelijke vastgoedmarkt als geen ander. De Online Bedrijfsmakelaar helpt u graag. U zorgt voor de bezichtingen in uw pand, wij doen de rest.