Lekkage in een bedrijfspand, kan de schade verrekend worden met huurprijs.

Wanneer u een pand huurt voor uw bedrijf blijft u ten alle tijden verantwoordelijk voor uw eigen inventaris. Deze spullen zijn immers van u en niet van de verhuurder. Maar wat gebeurt er als u schade heeft aan uw inventaris door een lekkage waar u zelf niets aan kon doen? In dit artikel leggen wij het uit.

De afspraken die gemaakt zijn in de huurovereenkomst over lekkages in een bedrijfspand?

Wanneer er schade is ontstaan aan de inventaris van een huurder door een lekkage in het pand is het belangrijk om eerst goed te kijken naar wat hierover in de huurovereenkomst is omschreven. Een lekkage is normaliter een gebrek, maar in veel huurovereenkomsten worden lekkages expliciet uit de gebreken gehaald.

Als in de huurovereenkomst staat beschreven dat een lekkage niet als gebrek wordt aangemerkt, kan de huurder ook geen beroep doen op huurprijsvermindering of een schadevergoeding. In andere situaties kan de huurder wel de rechter inschakelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een lekkage die het huurgenot van de huurder heeft aangetast. In dat geval kan de huurder aan de rechter vragen om de huurprijs te verlagen of een schadevergoeding eisen.

De huurder besluit om zelf minder huur te betalen om zo de schade te verhalen op de verhuurder

Wat er ook in de huurovereenkomst staat omschreven over lekkages, het is nooit slim om als huurder zelf te besluiten om minder huur te gaan betalen. Het is namelijk niet toegestaan om zelf bedragen met de huurprijs te verrekenen. Dat verbod is vaak met een boetebeding in de huurovereenkomst vastgelegd.

Met andere woorden; als de huurder een claim op de verhuurder zelf met de huur verrekent, loopt hij het risico om zelf een boete te krijgen. Deze boete komt dan bovenop de normale huurprijs die met terugwerkende kracht ook nog betaald moet worden.

Daarom is het altijd verstandig om juridische hulp in te schakelen als er sprake is van schade die ontstaan is door een lekkage. Op die manier voorkomen beide partijen dat zij verkeerd handelen en achteraf wellicht met nog meer (financiële) schade te maken krijgen.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW