Kun je een lopende huurovereenkomst van zakelijk vastgoed zomaar beëindigen?

Is het mogelijk om als huurder van een bedrijfspand een lopende huurovereenkomst tussentijds te beëindigen, omdat u bijvoorbeeld wilt verhuizen of niet meer aan de verplichtingen kunt voldoen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de huurperiode, eventuele verlengingsperiode en de opzeggingstermijn in uw huurovereenkomst zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een huurovereenkomst heeft met een resterende periode van 24 maanden met een opzegtermijn van 6 maanden, is het allereerst belangrijk dat u uiterlijk 6 maanden voor de einddatum de huurovereenkomst officieel heeft opzegd.

Indien u namelijk niet of te laat opzegt, zal de huurovereenkomst via rechtswege automatisch worden verlengd, met de afgesproken verlengingsperiode. Deze verleningsperiode wordt om omschreven in uw huurovereenkomst. In dat geval zult u het bedrijfspand nog langer moeten huren!

Als u echter direct het bedrijfspand zou willen verlaten is het uiteraard mogelijk om samen met de verhuurder een ontbinding of afkoop overeen te komen. In de meeste gevallen staat de verhuurder hier echter niet welwillend tegenover omdat deze ontbinding of afkoop zal leiden tot leegstand.

Als de verhuurder niet instemt met de ontbinding of afkoop van de huurovereenkomst én de huurovereenkomst loopt nog een aantal maanden door heeft u als huurder twee mogelijkheden om de lasten te verlichten; namelijk onderverhuur of een indeplaatsstelling.

Bij een onderhuursituatie verhuur je als huurder, met toestemming van de verhuurder, het bedrijfspand aan een derde partij. Deze partij zal met de originele huurder een onderhuurovereenkomst aan gaan die gekoppeld is aan de originele huurovereenkomst. Natuurlijk kunnen er afwijkende voorwaarden worden afgesproken, maar wanneer de originele huurovereenkomst wordt beëindigd zal de onderhuurovereenkomst eveneens worden beëindigd.

De andere optie is een indeplaatsstelling waarbij de huurder door een derde partij wordt vervangen in de originele huurovereenkomst. De nieuwe huurder zal alle rechten en plichten van de originele huurder overnemen, waaronder ook de waarborgsom of bankgarantie.

Voor beide gevallen raden wij aan om een professionele NVM- Bedrijfsmakelaar in te schakelen om zo achteraf niet met juridische problemen te maken te krijgen.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW