Hoe werkt de herzieningsperiode voor de btw bij bedrijfsruimte?

De herzieningsperiode voor de btw is van toepassing als u een bedrijfspand aankoopt met btw. Maar hoe werkt de herzieningsperiode precies? Als een van de grootste bedrijfsmakelaars op Funda in Business zijn wij dagelijks bezig met de verkoop van zakelijk vastgoed en wat ons opvalt is dat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de herzieningsperiode. Vandaar dat onze NVM – Bedrijfsmakelaars en vastgoedadviseurs dit artikel hebben geschreven om de herzieningsperiode uit te leggen.

Wanneer is er een herzieningstermijn na aankoop van een onroerende zaak?

Als u een bedrijfspand koopt en 21% btw betaalt, dan kunt u deze terugvorderen bij de belastingdienst. Dit kan als u het pand met een B.V. koopt, maar ook als particulier. De mogelijkheid is namelijk aanwezig om als particulier een btw-nummer aan te vragen voor de verhuur van zakelijk vastgoed in box 3.

Vanaf het moment dat u de btw terugvordert start er een 10 jarige herzieningstermijn. In deze herzieningsperiode mag u NIET verhuren of verkopen aan onbelaste ondernemers.
Indien u dat wel doet dan zult u een gedeelte van de teruggevorderde btw terugbetalen. Een uitgebreid voorbeeld over deze terugbetalingsregeling vindt u hier.

Hoe lang loopt de herzieningstermijn voor de omzetbelasting na aankoop van een bedrijfspand?

De herzieningstermijn voor de omzetbelasting is altijd 10 jaar na aankoop van een bedrijfspand. Heeft u het pand in de herzieningsperiode van 10 jaar zelf gebruikt of verhuurd aan een belaste ondernemer? Dan is de herzieningstermijn afgelopen en is de btw volledig afgeschreven.

Het staat u dan vrij om de onroerende zaak zonder btw aan derden te verhuren of verkopen. Let wel op met het terugvorderen van de btw op onderhoudskosten. Als u namelijk het pand niet meer met btw verhuurt kunt u de btw op onderhoudskosten niet terugvorderen.

Wanneer moet u toch btw terugbetalen aan de belastingdienst tijdens de herzieningsperiode?

Wanneer u tijdens de herzieningsperiode het pand verhuurt of verkoopt aan een niet belaste ondernemer dient u een gedeelte van de teruggevorderde btw terug te betalen aan de belastingdienst.

Voorbeeld;

U hebt de onroerende zaak gekocht en de btw bij de aankoop teruggevorderd. Nu verkoopt u het pand zonder btw. Omdat u bij de aankoop de btw volledig hebt afgetrokken, moet u nu een gedeelte van deze btw terugbetalen.
Stel u gebruikt een pand voor belaste prestaties en u koopt op 1 januari 2012 een pand voor in totaal € 595.000,-. In het aankoopbedrag zit € 95.000,- btw die u als voorbelasting hebt teruggevorderd. Aan ieder jaar van de herzieningsperiode wordt 1/10e van dit bedrag (€ 9.500,-) toegerekend.

Op 1 oktober 2017 verkoopt u het pand zonder btw. Voor het nog niet verstreken deel van de herzieningsperiode (4 jaar en 3 maanden) moet u de btw herzien die u bij aanschaf hebt afgetrokken. Dat is € 40.375,- (4,25 x € 9.500). U vermeldt die btw in de aangifte over het tijdvak waarin u het pand hebt verkocht.

Heeft u nog vragen over de herzieningstermijn van een bedrijfspand?

Schakel dan altijd een specialist in die weet hoe het precies in zijn werk gaat en u hierbij kan begeleiden. Als u namelijk fouten maakt in het traject kan dat nadelige gevolgen hebben.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW