Bankgarantie of waarborgsom. Wat is het verschil?

Als u uw bedrijfspand verhuurt, onderzoekt u natuurlijk de financiële positie van uw nieuwe huurder. U kunt echter nooit zeker weten of het altijd goed blijft gaan. Daarom is het belangrijk dat u een bankgarantie of waarborgsom in de huurovereenkomst opneemt.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een verklaring van de bank dat zij op verzoek van de verhuurder betaalt wat de huurder nog verschuldigd is. Let op: De betalingsverplichting is nooit meer dan het bedrag op de bankgarantie.

Wat is een waarborgsom bij de verhuur van bedrijfsvastgoed?

Een waarborgsom is in het algemeen eenzelfde zekerheidsstelling als de bankgarantie. Bij een waarborgsom geeft de bank echter niet de garantie, maar maakt de huurder het daadwerkelijke bedrag over op de rekening van de verhuurder. Na afloop van de huurovereenkomst betaalt de verhuurder, indien alle betalingen zijn voldaan en het opleveringsniveau is goedgekeurd, de waarborgsom terug aan de huurder.

Doordat huurder de waarborgsom stort op een bankrekening van de verhuurder, loopt de huurder een eventuele rentevergoeding van de bank mis. Ter compensatie kunnen beide partijen een rentevergoeding afspreken.

Houd bij het bepalen van een bankgarantie of waarborgsom rekening met de volgende punten:

  • De meest gebruikte zekerheidsstelling is drie maanden huur. Uiteraard kunnen partijen ook een afwijkend periode afspreken.
  • Houd bij het bepalen van het bedrag ook rekening met de omzetbelasting en de servicekosten.
  • In de huurovereenkomst kunt u opnemen dat u de bankgarantie jaarlijks kan verhogen na de huurindexatie.
  • Als verhuurder is het verstandig om de huurovereenkomst in te laten gaan zodra de bankgarantie rond is of de waarborgsom is voldaan.

Vragen?

Heeft u vragen over de verschillende zekerheidsstellingen of over andere punten in de huurovereenkomst? Aarzel dan vooral niet om contact met ons kantoor op te nemen. Onze bedrijfsmakelaars staan u graag te woord.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW

Ontdek meer interessante artikelen

Geld lenen binnen de familie? Gebruik de familiehypotheek.

Ondanks dat wij met ons kantoor voornamelijk actief zijn op de zakelijke vastgoedmarkt, krijgen wij de laatste maanden ontzettend veel…

Lees meer >

Kan er nog gebruik gemaakt worden van een financieringsvoorbehoud nadat de koper heeft aangegeven dat de financiering is gelukt?

Voor de koper biedt een financieringsvoorbehoud de mogelijkheid om van een koop af te zien als het niet lukt om…

Lees meer >

De nieuwe omgevingswet is van kracht, is het bestemmingsplan helemaal vervallen?

Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet in Nederland officieel ingevoerd. Deze nieuwe wet is wellicht één van de…

Lees meer >