Bankgarantie of waarborgsom. Wat is het verschil?

Als u uw bedrijfspand verhuurt, onderzoekt u natuurlijk de financiële positie van uw nieuwe huurder. U kunt echter nooit zeker weten of het altijd goed blijft gaan. Daarom is het belangrijk dat u een bankgarantie of waarborgsom in de huurovereenkomst opneemt.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een verklaring van de bank dat zij op verzoek van de verhuurder betaalt wat de huurder nog verschuldigd is. Let op: De betalingsverplichting is nooit meer dan het bedrag op de bankgarantie.

Wat is een waarborgsom bij de verhuur van bedrijfsvastgoed?

Een waarborgsom is in het algemeen eenzelfde zekerheidsstelling als de bankgarantie. Bij een waarborgsom geeft de bank echter niet de garantie, maar maakt de huurder het daadwerkelijke bedrag over op de rekening van de verhuurder. Na afloop van de huurovereenkomst betaalt de verhuurder, indien alle betalingen zijn voldaan en het opleveringsniveau is goedgekeurd, de waarborgsom terug aan de huurder.

Doordat huurder de waarborgsom stort op een bankrekening van de verhuurder, loopt de huurder een eventuele rentevergoeding van de bank mis. Ter compensatie kunnen beide partijen een rentevergoeding afspreken.

Houd bij het bepalen van een bankgarantie of waarborgsom rekening met de volgende punten:

  • De meest gebruikte zekerheidsstelling is drie maanden huur. Uiteraard kunnen partijen ook een afwijkend periode afspreken.
  • Houd bij het bepalen van het bedrag ook rekening met de omzetbelasting en de servicekosten.
  • In de huurovereenkomst kunt u opnemen dat u de bankgarantie jaarlijks kan verhogen na de huurindexatie.
  • Als verhuurder is het verstandig om de huurovereenkomst in te laten gaan zodra de bankgarantie rond is of de waarborgsom is voldaan.

Vragen?

Heeft u vragen over de verschillende zekerheidsstellingen of over andere punten in de huurovereenkomst? Aarzel dan vooral niet om contact met ons kantoor op te nemen. Onze bedrijfsmakelaars staan u graag te woord.

download handboek 7:230a BW

Download het gratis handboek over de artikelen in een huurovereenkomst

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

Meer interessante artikelen voor jou

Voorkom dat u tekent
voor iets dat u niet weet!
download handboek 7:230a BW