In 4 stappen uw bedrijfspand verhuren of verkopen

U wilt uw bedrijfspand verhuren of verkopen, maar wat staat u te wachten? Wij van de Online Bedrijfsmakelaar hebben een overzicht van de 4 stappen van het verhuur- of verkoopproces voor u opgesteld, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Stappenplan voor het verhuren of verkopen van uw bedrijfspand

Stap 1: De objectopname & presentatie

Het verhuren of verkopen van uw bedrijfspand begint met een uitgebreide objectopname. Bij de objectopname van uw bedrijfspand is het belangrijk dat u rekening houdt met de volgende punten:

 • Metrages: Ga met bijvoorbeeld een lasermeter na wat de metrages zijn en maak, wanneer u niet in het bezit bent van een plattegrond, een schets van de indeling van uw bedrijfspand.
 • Vrije hoogte:
 • Vloerbelasting: Ga na wat de vloerbelasting is van de (beton)vloeren.
 • Voorzieningen: Hoe levert u het bedrijfspand op? Casco of is het voorzien van bijvoorbeeld gasheaters, systeemplafonds, inbouwverlichting, internetaansluitingen en wandradiatoren?
 • Parkeerplaatsen: Hoe is het geregeld met de parkeergelegenheid?

Tijdens de objectopname kunt u ook direct aan de slag met de fotocamera. Maak goede foto’s van uw bedrijfspand die u vervolgens kunt gebruiken in de objectpresentatie.

Wanneer u goede foto’s heeft gemaakt en alle benodigde informatie heeft verzameld van uw bedrijfspand, is het belangrijk dat u een goede pakkende aanbiedingstekst schrijft. Goede aanbiedingsteksten zijn helder, beknopt, dwingend en benadrukken de sterke en unieke kenmerken van uw bedrijfspand. Meer tips over het schrijven van een goede aanbiedingstekst vindt u hier.

Stap 2: Strategiebepaling & publicatie

Voordat u uw bedrijfspand publiceert is het belangrijk dat u een goede vraagprijs en strategie bepaalt. Bekijk of uw vraagprijs marktconform is door deze te vergelijken met andere beschikbare panden bij u in de buurt. Gaat u op zoek naar één gebruiker of behoort een opsplitsing in meerdere units ook tot de mogelijkheden?

Zodra u een goede vraagprijs en strategie heeft bepaald, kunt u uw objectpresentatie publiceren. In de zoektocht naar een nieuwe huurder of koper is het belangrijk dat u uw volledige doelgroep bereikt. U kunt uw bedrijfspand plaatsen op gratis aanbodsites, maar dan bereikt u slechts een klein gedeelte van uw doelgroep. Op de zakelijke vastgoedmarkt zijn er namelijk meer dan 14 aanbodsites waarop u uw bedrijfspand kunt publiceren.

Op enkele grote aanbodsites, waaronder Funda in Business en Ventu, is het alleen mogelijk om te adverteren via een professionele bedrijfsmakelaar. Vraag daarom altijd na bij uw bedrijfsmakelaar of hij toegang heeft tot deze grote aanbodsites. Natuurlijk is het ook verstandig om uw bedrijfspand te delen via uw eigen Social Media kanalen. In combinatie met inzet van de aanbodsites bereikt u dan gegarandeerd uw gehele doelgroep.

Stap 3: Bezichtigingen en onderhandelingen

Het verzorgen van een bezichtiging is het leukste onderdeel van de verhuur of verkoop van uw bedrijfspand. Een potentiële huurder of koper heeft namelijk interesse getoond in uw bedrijfspand en komt graag kijken. Om een goede eerste indruk te maken is het belangrijk dat u rekening houdt met de volgende punten:

 • Ruim alles zo goed mogelijk op; haal zo veel mogelijk overbodige spullen weg en creëer zoveel mogelijk ruimte.
 • Zorg voor veel licht; een prettige werkomgeving wordt mede bepaald door de lichtinval. Zorg er daarom voor dat alle zonneschermen open zijn en alle lampen werken.
 • Zet radio’s en computers uit; veel geluiden en beelden leiden uw bezoekers af.
 • Zorg dat het toilet netjes is.
 • Zorg dat het huisnummer vanaf de straat goed zichtbaar is.
 • Neem zoveel mogelijk informatie mee zoals bijvoorbeeld bouwtekeningen en constructieberekeningen, zodat u alle onverwachte vragen kunt beantwoorden.
 • Print een brochure uit zodat u deze kunt meegeven; veel ondernemers gaan meerder locaties bekijken of willen er nog even rustig over nadenken.

De onderhandelingen over de huur- of koopcondities kunt u uitbesteden aan uw bedrijfsmakelaar of zelf doen. Onderschat de toegevoegde waarde van een professionele bedrijfsmakelaar niet. Hoe gaat u bijvoorbeeld om met btw-vraagstukken, huur-koopconstructies, verzekeringen en servicekosten?

Stap 4: Overeenkomsten en opleveringsrapport

Wanneer u na een succesvolle onderhandeling een deal hebt bereikt, is het belangrijk dat u de gemaakte afspraken goed vastlegt. De koopovereenkomst kunt u door een bedrijfsmakelaar of notaris laten opstellen zodat juridisch alles goed is geregeld. Het opstellen van een huurovereenkomst kunt u eveneens uitbesteden aan een bedrijfsmakelaar of u kunt dit zelf doen. Als u de huurovereenkomst zelf wilt opstellen is het belangrijk om goed te weten welk type bedrijfsruimte u heeft en welke huurovereenkomst u moet gebruiken. Meer informatie over de verschillende types bedrijfsruimte en de verschillen in regelgeving vindt u hier.

Bij de uiteindelijke sleuteloverdracht raden wij van de Online Bedrijfsmakelaar u altijd aan om een opleveringsrapport met foto’s op te maken en door beide partijen te laten ondertekenen. Dit opleveringsrapport is bedoeld als proces-verbaal van oplevering waarin uw nieuwe huurder of koper het huidige opleveringsniveau accepteert. Op deze manier krijgt u achteraf niet met problemen te maken.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW