5 tips voor het beleggen in zakelijk vastgoed

Wilt u gaan beleggen in zakelijk vastgoed? Zeker door de huidige rentestand kan dat een zeer interessante investering zijn. De rendementen variëren van 5% tot 13%. Maar in tegenstelling tot woningen zijn rendementen minder stabiel. Daarom geven wij een aantal belangrijke tips die u kunt gebruiken als u wilt gaan beleggen in zakelijk vastgoed.

  1. Zou u zelf op de locatie een onderneming willen vestigen?

 Voordat u een bedrijfspand koopt om te gaan verhuren is het belangrijk om uzelf te verplaatsen in de huurder. Zou u bijvoorbeeld zelf een winkel willen beginnen op deze locatie of zouden werknemers dit kantoor een fijne plek vinden.

Hou daarom rekening met alle faciliteiten en de ligging van het bedrijfspand. Is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Zijn er winkels en horecagelegenheden in de buurt? Zijn er toekomstige plannen voor het bedrijventerrein?

Uiteraard is het altijd lastig om u te verplaatsen in iedere doelgroep, simpelweg omdat er heel veel verschillende type bedrijven zijn. Hou daarom altijd het gemiddelde aan. Is het pand namelijk interessant voor een brede doelgroep dan is het makkelijker om te verhuren bij leegstand.

  1. Spreid uw kansen

Wanneer u uw volledige vermogen investeert in één bedrijfspand voelt u leegstand direct in uw portemonnee. Wanneer u namelijk één huurder heeft en deze vertrekt zult u alle onderhoudskosten, vaste lasten en verzekeringen uit eigen middelen moeten betalen. Daarom is het verstandig om, als uw financiële situatie het toelaat, meerdere panden of meerdere huurders te vinden. Op die manier kunt u leegstandsrisico’s beter opvangen.

  1. Begin met kleine vastgoedportefeuille

Het is verstandig om te beginnen met 1 of 2 panden. Als u namelijk voor het eerst gaat beleggen in zakelijk vastgoed weet u nog niet goed wat u kunt verwachten op het gebied van onderhoud en beheer. Na een paar jaar kunt u bovendien bekijken of het verwachte rendement overeenkomt met de daadwerkelijke opbrengsten.

Wanneer er echter pareltjes voorbij komen en uw financiële situatie laat het toe is het altijd verstandig om deze toe te voegen aan uw portefeuille.

  1. Het onderhoudsplan

Een goed onderhouden bedrijfspand zorgt voor meer rendement. Huurders zitten namelijk liever in een goed onderhouden pand. Op de lange termijn heeft een goede onderhoudsstaat een positief effect op de verkoopwaarde.

Voordat u een bedrijfspand koopt om te verhuren is het daarom belangrijk om goed in kaart te brengen wat de jaarlijkse onderhoudskosten zijn en wat u in de toekomst aan groot onderhoud kunt verwachten.

  1. Wat zijn de fiscale gevolgen?

Wat zijn de fiscale gevolgen van het beleggen in zakelijk vastgoed? Als u als particulier zakelijk vastgoed gaat verhuren is het belangrijk om te weten of de netto huurinkomsten belast worden in box 1 of box 3. In box 1 betaalt u namelijk aanzienlijk meer over de netto huurinkomsten in vergelijking met box 3.

Maar ook als u gaat beleggen in een onderneming zijn er veel fiscale gevolgen. Gaat u afschrijven op het pand om de winst te drukken? Wat gebeurt er met de boekwinst bij een eventuele verkoop? En wat gaat u doen met de netto huurinkomsten uit de panden?

Daarom adviseren wij van de Online Bedrijfsmakelaar altijd om eerst advies in te winnen bij uw accountant of fiscalist voordat u gaat beleggen in zakelijk vastgoed. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan en kunt u het meeste rendement behalen uit uw beleggingen in zakelijk vastgoed.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW