Verkoop aan een derde, terwijl iemand anders het eerste recht van koop had?

Tijdens het verkopen van een bedrijfspand kan het voorkomen dat er een koopovereenkomst wordt gesloten, zonder rekening te houden met de rechten van derden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het negeren van iemand met een eerste recht van koop, zoals bijvoorbeeld een huurder die dat in zijn huurovereenkomst heeft laten opnemen.

Wat is een eerste recht van koop voor de huurder

Het eerste recht van koop voor de huurder wordt opgenomen in het huurcontract. In een notendop betekent dit dat, een verhuurder eerst het bedrijfspand moet aanbieden aan de koper als hij het wil gaan verkopen. Maar ook als de verhuurder een deal sluit met een derde persoon moet hij de huurder in de gelegenheid te stellen om voor dezelfde voorwaarden het pand te kopen.

Wanneer de huurder niet akkoord gaat met de voorwaarden van de koop van het bedrijfspand kan de verhuurder het bedrijfspand aan een derde partij verkopen. Het komt echter wel eens voor dat het pand, ondanks het eerste recht van koop voor de huurder, toch wordt verkocht aan een derde partij.

Verkoop aan een derde

Als de verhuurder een bedrijfsruimte verkoopt aan een derde, dan is het allereerst belangrijk om te controleren of iemand een eerste recht van koop heeft. Meestal heeft de huurder dit eerste recht, maar het kan ook voorkomen dat iemand anders dit heeft verworven. Stel dat een pand waar dit recht op valt toch verkocht wordt aan een derde partij, dan is de kans groot dat de rechter uitspraak doet in het voordeel van degene met het eerste recht.

Problemen met het eerste recht van koop voorkomen in de praktijk

In de praktijk is het belangrijk om vooraf navraag te doen over eventuele rechten bij de verkoper of makelaar. Vraag in dit geval naar optie- of voorkeursrechten en vraag na of het eerste recht van koop geldt. Is dit het geval dan dient een derde partij eerst contact op te nemen met degene die het eerste recht van koop heeft. Zo komt u er immers achter of een hij gebruik wil maken van het eerste recht van koop.

Doet u dit niet dan kan dat voor of na de overdracht voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld omdat de zij het recht wil gebruiken. Om deze reden is een nauwe controle van de huurovereenkomst en eventuele optie- of voorkeursrechten altijd belangrijk.

Verkoopmakelaars verifiëren altijd op er rechten op een object rusten. Denk hierbij wederom aan optie- en voorkeursrechten die voor problemen kunnen zorgen. Het doorlezen van huurcontracten en hier adequaat op reageren zorgt voor het voorkomen van juridische problemen. Heeft u behoefte aan een partij die u voorziet van correct en begrijpelijk juridisch advies? Bij de Online Bedrijfsmakelaar staan onze experts graag voor u klaar.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW