Hoe verbeter ik het energielabel van mijn kantoorpand?

Het energielabel van een kantoorgebouw is een belangrijke factor om te bepalen hoeveel de exploitatie van het gebouw kost. In dit artikel gaan we in op hoe je het energielabel van je kantoorpand kunt verbeteren en hoe je in onzekere tijden kunt besparen op de energierekening.

Isolatie in het kantoorpand verbeteren 

Het verbeteren van de isolatie in het gebouw is een belangrijke stap om het energieverbruik te verminderen. Het eerste voordeel van het verbeteren van de isolatie in het gebouw is dat het de kosten voor verwarming én koeling verlaagt. Wanneer je de isolatie in je kantoorpand verbetert, verminder je het warmteverlies met gemiddeld 25% en de warmtewinst met 20%. Dit betekent dat je in de winter en de zomer tot 15% kunt besparen op uw stookkosten en tot circa 10% op de kosten van airconditioning.

LED verlichting installeren 

LED lampen zijn energiezuinig en gaan lang mee. Ze zijn ook milieuvriendelijker omdat ze de hoeveelheid koolstofemissies in de atmosfeer verlagen. Investeer je dus in LED verlichting voor je kantoorpand, dan bespaar je niet alleen kosten, maar werk je ook actief mee aan het verbeteren van het milieu. Win-Win! 

De HR ketel vervangen of overstappen op een warmtepomp

Een warmtepomp is een nieuwer alternatief voor een Hr-ketel. Het maakt gebruik van de natuurlijke warmte van de aarde door het te gebruiken als een bron voor verwarming en koeling. Dit systeem is efficiënter dan een Hr-ketel omdat het grond- of watertemperaturen gebruikt om het gebouw te koelen of te verwarmen in plaats van afhankelijk te zijn van elektriciteit. Een warmtepomp is niet altijd nodig voor een gebouw dat al over een adequaat verwarmingssysteem beschikt, maar het kan wel nuttig zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar kosteneffectieve oplossingen voor hun verwarmingsbehoeften op kantoor. 

Zonnepanelen installeren 

Zonnepanelen zijn een van de vele manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze zijn ook een geweldige manier om geld te besparen op de energierekening van het kantoorpand. Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit en op te slaan in een batterij voor later gebruik. Dit komt goed van pas tijdens de winter, wanneer de zonnepanelen niet voldoende energie opwekken voor het volledige kantoorpand. 

Ramen vervangen voor betere isolatie 

Ramen zijn een belangrijke bron van warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer. Als je ze vervangt door efficiëntere ramen, kun je de verwarmings- en koelingskosten aanzienlijk verlagen in het kantoorpand. Ramen laten niet alleen licht naar binnen. Ze laten ook warmte naar buiten. Als je dus in een koud klimaat leeft, verlies je mogelijk tot 60% van de verwarming door verouderde ramen. Investeer je in nieuwe ramen, dan blijft het op kantoor lekker warm en hoef je minder te stoken. 

Energiebesparende maatregelen in 2022

De verwachting is dat de energierekening voorlopig flink zal snijden in de portemonnee. Daarom zijn steeds meer ondernemers op zoek naar manieren om energiebesparende maatregelen te nemen. Maatregelen die je direct kunt nemen zijn onder andere: 

  • het minder gebruiken van de airco of verwarming in het pand;
  • computers goed afsluiten om sluipverbruik te voorkomen;
  • lichtsensoren installeren zodat lampen niet onnodig blijven branden; 
  • investeren in nieuwe apparaten die weinig stroom verbruiken. 

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW

Ontdek meer interessante artikelen

Geld lenen binnen de familie? Gebruik de familiehypotheek.

Ondanks dat wij met ons kantoor voornamelijk actief zijn op de zakelijke vastgoedmarkt, krijgen wij de laatste maanden ontzettend veel…

Lees meer >

Kan er nog gebruik gemaakt worden van een financieringsvoorbehoud nadat de koper heeft aangegeven dat de financiering is gelukt?

Voor de koper biedt een financieringsvoorbehoud de mogelijkheid om van een koop af te zien als het niet lukt om…

Lees meer >

De nieuwe omgevingswet is van kracht, is het bestemmingsplan helemaal vervallen?

Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet in Nederland officieel ingevoerd. Deze nieuwe wet is wellicht één van de…

Lees meer >