Kan er nog gebruik gemaakt worden van een financieringsvoorbehoud nadat de koper heeft aangegeven dat de financiering is gelukt?

Voor de koper biedt een financieringsvoorbehoud de mogelijkheid om van een koop af te zien als het niet lukt om een financiering te krijgen. Zo’n financieringsvoorbehoud wordt vaak als standaard bepaling in een overeenkomst gezet.

Maar wat gebeurt er als de koper heeft aangegeven dat de financiering rond is, de bankgarantie is afgegeven en er onverhoopt toch iets misgaat met de aanvraag.

De financiering en de bankgarantie zijn rond, of toch niet?

In de praktijk zien wij het regelmatig gebeuren. Een pand wordt verkocht met een financieringsvoorbehoud, welke bijvoorbeeld op een maandag afloopt. De woensdag voor de datum krijgt de verkoper een bericht dat de offerte van de bank binnen is en dat de koper deze gaat ondertekenen. Eveneens is de bankgarantie door de bank uitgegeven.

Alles lijkt in orde, maar vrijdag laat de bank weten dat er toch iets verkeerd is ingevuld. Zodoende kan de bank het geld (nog) niet overmaken op de derdenrekening van de notaris. De koper en zijn adviseur beroepen zich op het financieringsvoorbehoud omdat er een afwijzing van de bank is. Maar kan dat zomaar? De financiering was toch goedgekeurd en de bankgarantie gesteld?

Kan er beroep worden gedaan op het financieringsvoorbehoud als er een financiering is verstrekt?

In de meeste gevallen is een financieringsvoorbehoud negatief geformuleerd. Bij geen financiering op een bepaalde datum, is er geen overeenkomst. Door deze bepaling kan de koper tot de laatste dag van het voorbehoud stellen dat er geen financiering is.

Het komt in de praktijk wel vaker voor dat de bank eerst een hypotheek verstrekt, en later weer intrekt. Bijvoorbeeld als de bank nieuwe informatie ontvangt, ontslag van de koper of er verandert iets anders in zijn financiële situatie.

Hoe is het financieringsvoorbehoud verwoord in de overeenkomst?

Bij juridische artikelen is het heel belangrijk om goed te kijken naar de formulering van bepalingen en voorbehouden. Dus wat staat er in het financieringsvoorbehoud en bij welke omstandigheden vervalt deze. De einddatum is verreweg het belangrijkste.

Een financieringsvoorbehoud kan namelijk enkel en alleen eerder komen te vervallen als de koper expliciet verklaart dat het voorbehoud komt te vervallen. Daarom is het als verkoper belangrijk om een schriftelijke bevestiging van het vervallen van het voorbehoud te vragen als de koper aangeeft dat de “financiering rond is”.

Bepalingen in het financieringsvoorbehoud

In het financieringsvoorbehoud staat in vrijwel alle gevallen omschreven dat de koper een afwijzing van de bank moet laten zien. Als dat echter de enige voorwaarden is, biedt het heel weinig houvast voor de verkoper. Want als de koper een onrealistische aanvraag doet bij de bank krijgt hij gemakkelijk een afwijzing.

Daarom is het als verkoper verstandig om het benodigde financieringsbedrag in het voorbehoud te verwerken. Stel de koopsom is € 400.000,- en de koper heeft een financiering van € 350.000,- nodig is het verstandig om dat in het voorbehoud te zetten. Als de koper een hogere aanvraag, van bijvoorbeeld € 600.000,-, doet bij de bank om onder de koop uit te komen is dat geen geldige reden.

Verder kunnen er afspraken gemaakt worden over de redenen van de afwijzing. Zorg er bovendien voor dat de verkoper kan controleren of de bank en een eventuele taxateur wel alle goede gegevens hebben ontvangen. Zo voorkomt een hoop problemen achteraf en heeft u als verkoper meer zekerheid.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW