Hoe om te gaan met huurders die stelselmatig te laat betalen

De Rechtbank Haarlem heeft op 7 september 2022 een baanbrekende uitspraak gedaan die van groot belang is voor vastgoedbeleggers en verhuurders die te maken hebben met huurders die onregelmatig of “stelselmatig te laat” betalen. In dit artikel ontdekt u welke acties u kunt ondernemen als u als verhuurder geconfronteerd wordt met een huurachterstand veroorzaakt door een huurder die stelselmatig te laat betaalt.

Het probleem van stelselmatig te laat betalen

Misschien herkent u het wel: u verhuurt een kantoorruimte, loods, hal of winkel en uw huurder betaalt niet op tijd. Dit resulteert in frequente telefoontjes, e-mails en de noodzaak om aanmaningen te versturen. Het aflossen van de schuld gebeurt vaak in delen, een situatie die niet alleen lastig is, maar ook in strijd is met de huurovereenkomst.

Rechtbank Haarlem: Ontbinding en ontruiming bij structureel te laat betalen

In de rechtszaak die voor de Rechtbank Haarlem werd gevoerd, werd een reeks uitspraken gedaan die de bestaande rechtspraak aanvult. Hieruit blijkt dat niet alleen een betalingsachterstand van 3 maanden, maar ook structureel te laat betalen een wanprestatie is die kan leiden tot ontbinding en ontruiming.

Dit geldt zelfs als de huurder net voor de zitting alsnog alles betaalt, waardoor er technisch gezien geen sprake meer is van een achterstand. In deze specifieke zaak werd de huurovereenkomst door de rechtbank ontbonden en werd de huurder veroordeeld tot ontruiming.

Preventieve maatregelen tegen huurachterstand

Ondanks deze positieve ontwikkeling voor verhuurders, is het nog steeds raadzaam om preventieve maatregelen te nemen om problemen met huurachterstand zoveel mogelijk te voorkomen. Hier zijn enkele strategieën die u kunt implementeren:

  • Huurdersscreening: Voer een grondige screening uit om de financiële geschiedenis van potentiële huurders te kennen.
  • Duidelijke communicatie: Zorg dat de huurder de betalingsvoorwaarden en consequenties van het niet-naleven hiervan kent.
  • Strak incassobeleid: Stel automatische betalingen in en stuur regelmatig betalingsherinneringen.
  • Proactiviteit: Neem bij de eerste te late betaling direct contact op om de situatie te bespreken.

Elke situatie is uniek en hoewel de uitspraak van de Rechtbank Haarlem een nieuwe deur lijkt te openen voor verhuurders, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen. Als u als verhuurder geconfronteerd wordt met een huurder die stelselmatig te laat betaalt, neem dan vandaag nog contact op met de Online Bedrijfsmakelaar voor meer informatie en ondersteuning.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW