Hoe berekent u de huurverhoging voor uw bedrijfspand?

2020 staat weer voor de deur en voor veel vastgoedeigenaren betekent dit dat ze ook per 1 januari de huur mogen verhogen. Rond deze tijd van het jaar krijgen wij van de Online Bedrijfsmakelaar daarom veel vragen over hoe de huurverhoging precies berekend dient te worden.

Daarom dachten wij; laten wij eens een duidelijke uitleg geven zodat u zelf gemakkelijk de huurverhoging kunt berekenen.

De huurovereenkomst

Het eerste belangrijke punt is om uit te zoeken wanneer de huurverhoging mag plaatsvinden en op welk percentage dit gebaseerd dient te worden. Vrijwel in alle huurovereenkomsten voor de verhuur van bedrijfspanden, kantoorpanden of winkelpanden wordt gesproken over het maandprijsindexcijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI) gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Indien dat ook voor u het geval is kunt u via de onderstaande link de huurverhoging zelf berekenen op de website van het CBS;

https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/bereken-huurverhoging-vrije-sector-huurwoning-of-bedrijfspand

Hoe bereken je de huurverhoging

Wanneer uw huurovereenkomst verwijst naar de algemene bepalingen opgesteld door het ROZ vindt u bij artikel 17 (voor bedrijfs- kantoorruimte) of artikel 18 (voor winkel- horecapanden) het basisjaar dat u moet invullen in de formule.

Daarnaast ziet u dat de huurverhoging berekend wordt volgens de formule: de gewijzigde huurprijs is gelijk aan de geldende huurprijs op de wijzigingsdatum, vermenigvuldigd met het indexcijfer van de kalendermaand die ligt vier kalendermaanden vóór de kalendermaand waarin de huurprijs wordt aangepast, gedeeld door het indexcijfer van de kalendermaand die ligt zestien kalendermaanden vóór de kalendermaand waarin de huurprijs wordt aangepast.

Voorbeeld huurverhoging 1 januari 2020

Stel u verhuurt uw bedrijfspand voor een bedrag van € 2.000,- per maand en u mag de huurprijs verhogen per 1 januari 2020 dan zoekt u als eerste het basisjaar. Stel dat het basisjaar 2015 is dan vult u de maanden september 2019 en september 2018 in bij de formule. Uit de berekening blijkt dat u in dat geval de huurprijs mag verhogen met een percentage van 2,6%.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW