Mijn huurder gebruikt mijn bedrijfspand voor andere activiteiten dan overeengekomen, wat nu?

U zult niet de eerste verhuurder zijn die tegen het probleem aanloopt dat uw huurder uw bedrijfspand gebruikt voor andere doeleinden dan vooraf overeengekomen. In plaats van dat hij het pand gebruikt als kantoor met opslag, zoals afgesproken, is hij een winkel begonnen. In zo’n geval is uw huurder in strijd met zijn contract. In dit blog leggen wij uit hoe het zit én welke vervolgstappen u kunt nemen.

Dit staat er in de algemene bepalingen:

Volgens de algemene bepalingen die van toepassing zijn op huurovereenkomsten van zakelijke aard mag een huurder een bedrijfspand enkel gebruiken voor dat wat in de huurovereenkomst overeengekomen is. Dit geldt voor de gehele duur van de overeenkomst. Deze overeengekomen werkzaamheden mogen daarnaast niet in strijd zijn met het bestemmingsplan van de gemeente. Zelfs wanneer u als verhuurder toestemming geeft voor een winkel, maar de gemeente andere plannen heeft, trekt u (en uw huurder) aan het kortste eind.

Wat zet u in uw huurovereenkomst?

Om ervoor te zorgen dat u in een situatie als bovenstaande in uw recht staat zult u goed moeten opletten bij wat u in uw huurovereenkomst zet. De volgende twee artikelen zijn namelijk bepalend.

  • Artikel 1.1: hierin wordt vastgelegd wat (het pand) uw huurder zal huren.
  • Artikel 1.3: hierin legt u vast waarvoor de huurder het pand huurt, met andere woorden: de bestemming.

Vult u bij artikel 1.1 in ‘bedrijfsruimte’, waarna u bij artikel 1.3 ‘restaurant’ aangeeft? Dan mag de huurder de ruimte ook gebruiken voor andere zakelijke doeleinden dan een restaurant. Er is dan geen spraken van een gebrek. Geeft u echter bij beide artikelen aan dat het gaat om een restaurant? Dan zijn er – mits het bestemmingsplan het hiermee eens is – geen andere activiteiten mogelijk.

Afwijken van de overeengekomen bestemming

Heeft uw huurder toch andere plannen? Dan is het mogelijk om af te wijken van de overeengekomen bestemming. Dit kan echter enkel wanneer u als verhuurder nadrukkelijk toestemming heeft gegeven. Geeft u deze toestemming niet? Dan is de kans groot dat het huurcontract ontbonden kan worden.

Uw bedrijfspand verhuren?

Zoals u op deze website kunt lezen komt er veel kijken bij het verhuren van een bedrijfspand en zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Bent u zelf van plan om uw bedrijfspand te verhuren? Overweeg dan om een bedrijfsmakelaar in de hand te nemen. Deze heeft vaak jarenlange ervaring en kent ook de kleine lettertjes. Wij, van de Online Bedrijfsmakelaar, helpen u graag! De koffie staat klaar.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW