Btw bij verkoop van onroerend goed, hoe zit dat?

Gaat u uw bedrijfspand verkopen? Dan heeft u te maken met bepaalde btw-regels. Want hoewel de verkoop van een bedrijfspand in de regel is vrijgesteld van btw kan het in sommige situaties voordeliger zijn om bij de verkoop van uw bedrijfspand toch btw te rekenen.  U kunt hier samen met uw koper voor kiezen. In dit artikel leggen wij de basis uit.

Een pand ouder dan 2 jaar

U hoeft alleen btw te betalen wanneer het pand (of bouwterrein) dat u koopt nieuw is, of minder dan twee jaar geleden in gebruik genomen is. Dit betekent dat panden (of bouwterreinen) ouder dan twee jaar in principe vrijgesteld zijn van btw. Wilt u uw pand toch belasten met btw? Dan noemen we dit ‘optie voor belaste levering’. Dit moet samen met uw koper worden overeengekomen en vastgelegd worden in een notariële akte. Het is ook mogelijk om een verzoek te doen bij het kantoor van de Belastingdienst waaronder u, de verkoper, valt.

De btw over het bedrijfspand wordt altijd door de koper betaald.

Waarom kiezen voor levering met btw?

Heeft u, de verkoper, btw betaald toen u uw pand kocht? In dat geval kunt u bij de verkoop van dit pand beter kiezen voor belaste levering. Wanneer u het pand (in de tijd dat u eigenaar bent geweest) voor meer dan 90% hebt gebruikt voor btw-belaste doeleinde, dan kunt u de btw als voorbelasting aftrekken.

Omdat een bedrijfspand een lange levensduur heeft, wordt deze voorbelasting verdeeld over tien jaar. Deze tien jaar noemen we ook wel de herzieningstermijn. Wanneer u het pand binnen tien jaar, en dus binnen de herzieningstermijn, doorverkoopt en daarbij geen btw berekent moet u de voorbelasting (deels) terugbetalen. Hoe hoog de rekening wordt, is geheel afhankelijk van hoeveel jaren het pand in uw eigendom is geweest.

Als u het bedrijfspand binnen tien jaar weer wilt verkopen kunt u dus beter btw rekenen. In dit geval hoeft u geen voorbelasting terug te betalen. Ook kunt u dan de kosten die u maakt voor de verkoop van uw bedrijfspand (zoals makelaarskosten) aftrekken.

Wordt het pand ook deels privé gebruikt?

Bijvoorbeeld omdat u een kantoor aan huis heeft, dan moet het bedrijfsgedeelte voldoende af te splitsen zijn om de btw voor de aankoop te kunnen aftrekken. U kunt dan het bedrijfsgedeelte tot uw ondernemingsvermogen rekenen, dit deel mag u aftrekken van de voorbelasting. Verkoopt u het pand later weer? Dan hoeft u alleen over datzelfde gedeelte btw te betalen.

Zijn beide ruimtes niet te splitsen? Dan mag u kiezen of u het pand geheel of gedeeltelijk tot privé- of ondernemingsvermogen rekent. Wanneer u kiest voor ondernemingsvermogen, dan heeft u recht op aftrek, maar betaalt u bij de verkoop wel omzetbelasting over de verkoopwinst.

Omzetbelasting

Het verkopen van een bedrijfspand kan ingrijpende gevolgen hebben voor de omzetbelasting. Laat u daarom ook altijd goed adviseren. Zo weet u altijd waar u (financieel gezien) aan toe bent. De Online Bedrijfsmakelaar heeft jarenlange ervaring op het gebied van zakelijk vastgoed. Wij denken dan ook graag met u mee wanneer u een bedrijfsruimte wilt (ver)kopen of (ver)huren. Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW