Energie besparen en zo de kosten drukken? Dat doet u zo!

Als ondernemer wilt u het liefst zoveel mogelijk verdienen tegen zo min mogelijk kosten. Logisch. Maar wanneer u over een bedrijfspand beschikt, kunnen die kosten toch snel oplopen. Hoe kunt u dan toch besparen? Dat doet u door eens kritisch naar uw energieverbruik te kijken. De Online Bedrijfsmakelaar helpt u op weg met een aantal eenvoudige, en minder eenvoudige, tips waarmee u uw energierekening te lijf kunt gaan.

Waarom energie besparen in mijn bedrijfspand?

Zoals u in een vorige blog hebt kunnen lezen wordt energielabel C of hoger in 2023 verplicht voor een groot aantal kantoorpanden. Maar dit is niet de enige wijziging in de wet waar rekening mee gehouden moet worden. Om meer tempo te maken met het halen van de klimaat- en energiedoelstellingen gelden er vanaf dit jaar namelijk andere regels. Dat wil zeggen dat energie besparen op uw bedrijfspand vanaf 2019 niet meer vrijblijvend is. Gebruikt u met uw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan bent u verplicht om aan bevoegde instanties te melden welke verplichte energiebesparende maatregelen u hebt getroffen. Natuurlijk zijn deze tips ook van toepassing op kleinere bedrijven. Want geld besparen is altijd mooi meegenomen.

1.    Kies voor ledverlichting

Een groot deel van het totale energieverbruik is afkomstig van verlichting. 22 procent om precies te zijn. Is uw bedrijfspand wat ouder? Dan kan dit percentage oplopen tot wel 60 procent. Niet niks dus. Vaak komt dit omdat bedrijven nog altijd gebruik maken van tl-verlichting. Vervang deze lampen door ledverlichting om een flinke besparing te realiseren. Het is misschien even een investering, maar een ledlamp verdient zichzelf binnen enkele jaren terug. Als u alle lampen in uw pand zou vervangen door led, dan bespaart u maar liefst 90 procent op uw elektriciteitskosten voor verlichting.

2.    Minder sluipverbruik, ga voor energiezuinige machines en computers.

Elektrische apparatuur zijn stille stroomvreters. Vaak staan ze aan zonder dat ze gebruikt worden. Denk maar eens aan al die schermen op stand-by gedurende de nacht! Of het kopieerapparaat dat het hele weekend ongebruikt staat te zoemen… Investeer daarom in apparaten met motoren die energiezuiniger zijn of zichzelf uitschakelen na bepaalde tijd. En vergeet daarbij ook uw medewerkers niet. Slaat de klok vijf uur en is het tijd om naar huis te gaan? Zorg er dan voor dat de apparaten die zij gebruiken uit gaan, in plaats van op stand-by. Hiermee kunt u vijf tot vijftien procent op uw energieverbruik besparen.

3.    Glas en isolering

Deze tip is wellicht iets minder laagdrempelig, maar daardoor wel extreem effectief. Door over te stappen naar HR++ glas kunt u enorm veel energie besparen ten opzichte van het (inmiddels verouderde) dubbel (of zelfs enkel) glas. Doordat het glas beter isoleert gaat er ’s winters minder warmte verloren en komt in de zomer minder warmte binnen. Afhankelijk van de huidige status van uw pand valt hier veel te halen.

Uw bedrijfspand verhuren?

Ook dan heeft een beter/groener energielabel veel voordelen. Hoe beter het energielabel van uw pand, des te gunstiger voor de verkoop of verhuur van de ruimte. Wat uw energielabel ook is, bij verhuur van zakelijk vastgoed is het altijd verstandig om een bedrijfsmakelaar in de arm te sluiten. Zo’n makelaar heeft vaak jarenlange ervaring en kent de zakelijke vastgoedmarkt als geen ander. De Online Bedrijfsmakelaar helpt u graag. U zorgt voor de bezichtiging, wij doen de rest.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW

Ontdek meer interessante artikelen

Concurrenten weren met een kettingbeding: Wat zijn de mogelijkheden?

Als ondernemer kunt u te maken krijgen met situaties waarin u uw bedrijfspand wilt verkopen, maar tegelijkertijd wilt voorkomen dat…

Lees meer >

Gedeeld eigendom van vastgoed? Welke vormen zijn er.

Als vastgoedbezitter kunt u te maken krijgen met verschillende vormen van eigendom. Het komt niet altijd voor dat u als…

Lees meer >

Einde van de huur van winkelruimte: Hoe moet de huurder opleveren?

Als verhuurder van winkelruimte wilt u er zeker van zijn dat uw pand in goede staat wordt opgeleverd wanneer de…

Lees meer >