Als eigenaar van een bedrijfspand bent u eindverantwoordelijk voor alles wat er zich in uw pand afspeelt. Het is dus van belang dat u goed voor ogen heeft wat een eventuele huurder uitspookt gedurende de dag. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil wanneer uw huurder werkzaamheden verricht die gepaard gaan met brandgevaar. Maar zelfs wanneer u momenteel geen huurder heeft, en het pand leegstaat, zijn er bepaalde risico’s om rekening mee te houden. Leegstaande panden kunnen namelijk een goudmijn zijn voor criminelen die op zoek zijn naar een plek om bijvoorbeeld een nieuw drugslaboratorium op te zetten. Risico’s voorkomen of beperken? Zorg dan dat u goed verzekerd bent. In dit artikel leggen wij u uit welke verzekeringen voor uw rekening zijn en welke voor die van uw huurder.
Verzeker schade aan uw bedrijfspand met een gebouwenverzekering
Het gebouw is een belangrijke speler in de bedrijfsvoering van uzelf of uw huurder. Eventuele schade, door brand, storm, diefstal of zelfs vandalisme, is niet alleen op materialistisch gebied een flinke klap. Het kan ook ernstige gevolgen hebben voor uw (of uw huurders) continuïteit. Verzeker uw pand daarom met een gebouwenverzekering. Schade door andere oorzaken kan in veel gevallen meeverzekerd worden. Aanvullend op deze verzekering wordt er ook vaak een glasverzekering afgesloten. Sta als verhuurder ook altijd stil bij eventuele milieuschade of aansprakelijkheid.
Welke verzekeringen moet uw huurder afsluiten?
Uw huurder is natuurlijk het beste op de hoogte van eventuele risico’s die bij zijn of haar activiteiten komen kijken. Verzekeringen worden hierop afgestemd. De volgende verzekeringen kunnen voor de huurder gelden:
- Inventarisverzekering
- Geldverzekering
- Computerverzekering
- Verzekering voor elektronica en apparatuur.
Het belangrijkste is om goede afspraken met elkaar te maken en deze vast te leggen in een huurovereenkomst. Laat deze overeenkomst altijd tekenen vóórdat de huurder het pand betrekt. Leg hierin ook vast dat eventuele illegale activiteiten als een hennepkwekerij niet zijn toegestaan (Klinkt logisch, maar valt in de praktijk tegen. Neem het zekere voor het onzekere.).
Let extra goed op bij…
Niet alle schade wordt vergoed door een verzekering. Natuurrampen zoals een aardbeving of overstroming bijvoorbeeld vaak niet. Gelukkig komt dit in Nederland vrij weinig voor. Wijzigt de bestemming van uw pand? En wordt het gebouw daardoor aan meer gevaar blootgesteld? Ook dan bent u vaak niet verzekerd. Het risico neemt in zo’n geval toe, dit heeft directe gevolgen. Wanneer u van plan bent het bestemmingsplan te wijzigen dan is het raadzaam om dit zo snel mogelijk door te geven aan uw adviseur. Eventuele aanpassingen wat betreft verzekeringen kunnen dan worden doorgevoerd. Doe dit ook wanneer er leegstand zit aan te komen.
De kosten drukken?
Bij een aantal verzekeraars bieden de mogelijkheid om meerdere verzekeringen te bundelen. Uiteindelijk zorgt dit voor een voordeligere premie. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.
Uw bedrijfspand verhuren?
Het is bij het verhuren van zakelijk vast goed altijd verstandig om een bedrijfsmakelaar in de arm te sluiten. Zo’n makelaar heeft vaak jarenlange ervaring en kent de zakelijke vastgoedmarkt als geen ander. Wij, van de Online Bedrijfsmakelaar, helpen u hier graag bij. U zorgt voor de bezichtiging, wij doen de rest.