Verhuren van zakelijk vastgoed aan een eenmanszaak, vof of BV, wat zijn de verschillen?

Als u een bedrijfspand, kantoorpand, winkelpand of een ander zakelijk object wilt verhuren is het belangrijk om te weten met wie u zakendoet. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld verschillende bronnen raadplegen, referenties opvragen bij vorige verhuurders of een verklaring omtrent gedrag vragen. Door deze geraadpleegde bronnen krijgt u een beter beeld van het bedrijf en de personen erachter.

Echter is het ook belangrijk om goed te kijken naar wat voor type onderneming het is. De verschillen in aansprakelijkheid tussen de verschillende rechtsvormen kan er namelijk toe leiden dat u achteraf voor verrassingen komt te staan. Vandaar dit artikel waarin wij u de verschillende rechtsvormen uitleggen.

De verschillen tussen een eenmanszaak, vof en een BV

De grootste verschillen tussen een eenmanszaak, vof en een BV hebben betrekking op de aansprakelijkheid.

Een eenmanszaak en een vof worden namelijk in het Nederlandse Recht aangemerkt als een niet zelfstandige rechtspersoon. Hierdoor kunnen zij in principe niet zelf een overeenkomst aangaan en zal altijd de eigenaar van de eenmanszaak of de vennoten in de vof persoonlijk garant moeten staan voor de verplichtingen.

Wanneer een eenmanszaak of vof dus niet meer aan de verplichtingen uit de huurovereenkomst voldoet kunt u de eigenaar of vennoten privé aansprakelijk stellen voor de schade. Zo kunt u dus aanspraak maken op het privévermogen van de eigenaar of van de vennoten. Op deze manier heeft u als vastgoedeigenaar iets meer zekerheid op het nakomen van de gemaakte afspraken.

Een besloten vennootschap (BV) wordt wel aangemerkt als een zelfstandige rechtspersoon. Hierdoor kan de onderneming zelf verplichtingen en overeenkomsten aangaan. De eigenaren of bestuurders van de BV zullen uiteraard de handtekeningen op papier moeten zetten omdat de BV dit niet kan doen, maar zij zullen niet met hun privé vermogen aansprakelijk gesteld kunnen worden. Bij problemen kunt u dus enkel aanspraak maken op het vermogen van de onderneming.

Toch een eigenaar of bestuurder aansprakelijk stellen met zijn privévermogen, kan dat?

Bij bepaalde uitzonderingen kan er toch aanspraak gemaakt worden op het privévermogen van de bestuurders van de BV. Dit kan enkel als er sprake is van zogenaamd “onbehoorlijk bestuur”. Dat betekent dat het bestuur van de BV gehandeld heeft op een manier die de BV in gevaar heeft gebracht.

Enkele voorbeelden van onbehoorlijk bestuur zijn;

  • Opzettelijk zaken en verplichtingen verwaarlozen.
  • Er wordt zwart geld ontvangen of uitbetaald.
  • Als er belangrijke informatie wordt achtergehouden.
  • Rekeningen opzettelijk niet betalen en achterhouden.
  • Criminele activiteiten.

Komt u er niet uit? Schakel dan een bedrijfsmakelaar of een vastgoedbeheerder in om u professioneel bij te staan. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Ontdek hier onze unieke en moderne werkwijze.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW