Uw huurder failliet? De meest gestelde vragen voor de verhuurder.

Wat gebeurt er met een huurovereenkomst bij faillissement? Voor de verhuurder van een bedrijfspand heeft een faillissement van de huurder vervelende consequenties. De huurovereenkomst eindigt niet automatisch bij faillissement, maar kan eventueel wel opgezegd worden.

De drie meest gestelde vragen, om het faillissement zo goed mogelijk af te handelen.

Vraag 1: Wie mag de huurovereenkomst opzeggen?

De huurovereenkomst kan worden opgezegd door de curator, maar ook door de verhuurder zelf. Hiervoor gelden andere opzegtermijnen dan normaal. In een faillissement kan de huurovereenkomst worden opgezegd met een opzegtermijn van drie maanden.

Bij een faillissement van de huurder stelt de rechtbank een curator aan. Hij zal nagaan of hij de failliete onderneming kan verkopen of dat deze een doorstart kan maken. In dat geval kan de curator u mogelijk verzoeken een nieuwe huurovereenkomst te sluiten of akkoord te gaan met overdracht van de ouder huurovereenkomst. Is een doorstart niet mogelijk, dan zal de curator de huurovereenkomst opzeggen.

Vraag 2: Wat houdt de boedelschuld in?

De huurtermijnen ‘tijdens’ het faillissement zijn zogenaamde boedelschulden. Dit betekend dat de verhuurder een hogere rangorde heeft dan normaal, dit geeft de verhuurder meer kans op betaald te worden. Wel moet de verhuurder rekening houden met de belangen van de ‘’failliete’’ huurder. Een verhuurder mag geen misbruik maken van zijn of haar positie.

Vraag 3 : Wie betaald de leegstandsschade?

Na beëindiging van de huurovereenkomst, kunt u het pand mogelijk niet meteen aan een andere verhuren, en staat het voor korte of langere tijd leeg. U lijdt hierdoor leegstandsschade. Het ROZ-model van huurovereenkomsten verplicht de huurder ook die schade te vergoeden.

Heeft u verder nog vragen over hoe u het beste uw overeenkomst kunt beëindigen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u waar mogelijk.

download handboek 7:230a BW

Download het gratis handboek over de artikelen in een huurovereenkomst

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

Meer interessante artikelen voor jou

Voorkom dat u tekent
voor iets dat u niet weet!
download handboek 7:230a BW