Uw bedrijfspand verhuren? Lees eerst onze onderhandelingstips!

Wanneer u besluit uw pand te verhuren gaat u een verbintenis aan met een huurder. Een serieuze verbintenis, vaak voor langere tijd. Grote kans dat de potentiële huurder niet direct met uw prijs en voorwaarden akkoord gaat. Tijd om te onderhandelen dus. Met deze tips staat u nog sterker in uw schoenen en laat u zich niet de kaas van de spreekwoordelijke boterham eten. Zo eindigt u, allebei, met een deal waar u tevreden over kunt zijn.

Onderhandelingstip #1 – De vraagprijs

Voordat u uw pand te huur aanbiedt heeft u nagedacht over een vraagprijs. Welk bedrag moet er straks onder aan de streep op het huurcontract staan? Onze belangrijkste tip is van toepassing op deze prijs. Natuurlijk is het slim om een realistische vraagprijs te hanteren. Zo prijst u zichzelf nooit uit de markt en prijst u zich niet op voorhand al rijk.

Hanteert u deze realistische vraagprijs? Dan raden wij u aan om zo min mogelijk te zakken. Veel onderhandelingsruimte is er namelijk niet. Is de potentiële huurder het hier niet mee eens? Onderhandel dan meer over de secundaire voorwaarden in plaats van uw vraagprijs te verlagen. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Of in dit geval, de gewenste vraagprijs.

Onderhandelingstip #2 – Huurvrije periode

Gaat uw potentiële huurder niet akkoord met uw minimale huurprijs? Maar heeft u toch vertrouwen in deze persoon, en zijn/haar onderneming? Wellicht kunt u dan een huurvrije periode met elkaar overeenstemmen. U kunt dit zien als een vorm van korting. Het verstrekken van een huurvrije periode is een veel voorkomende vorm van een incentive. Gebruikelijk hierin is een periode van 1 tot 3 maanden. Na deze periode kunt u uw gevraagde huurprijs in laten gaan.

Onderhandelingstip #3 – De duivel zit hem in de details

Een mondelinge overeenkomst is bindend. Dat weet u waarschijnlijk ook wel. Echter heeft niemand zin in een boel gezeur achteraf. Voorkom dat het uw woord tegen het woord van uw huurder wordt door alles wat tijdens de onderhandelingen wordt afgesproken op papier te zetten. Leg alles vast in het huurcontract. Dit kan, op de lange termijn, alleen maar voordelen opleveren.

Onderhandelingstip #4 – Flexibiliteit bij het verhuren van een winkelpand

Gaat de onderneming van uw huurder lopen zoals vooraf voorspeld? Het is altijd even afwachten. Bij het verhuren van een winkelpand kunt u daarom overwegen om een eerste contracttermijn van 2 jaar af te spreken, in plaats van de gebruikelijke 5 jaar. Om elkaar op deze manier een tijdje “uit te proberen”. Let wel: u mag dit contract na de eerste 2 jaar niet zomaar ontbinden. Hier moet een juridisch goede reden voor zijn.

Lees meer over deze 2-jarige termijn, hier.

Onderhandelingstip #5 – Oplevering

Natuurlijk hoopt u op een lange en gelukkige overeenkomst met uw huurder. Toch is het belangrijk om met deze huurder te onderhandelen over hoe het pand moet worden opgeleverd bij vertrek. Wilt u het pand weer in originele staat terug? Of mogen kleine aanpassingen, denk bijvoorbeeld aan een tussenmuurtje of de aanleg van laminaat, blijven zoals ze zijn? Het kost u immers tijd én geld om zaken als dit te verwijderen, mocht u er achteraf toch geen behoefte aan hebben.

Van plan uw pand te verhuren?

Wilt u uw bedrijfspand verhuren? Bij verhuur van zakelijk vastgoed is het altijd verstandig om een bedrijfsmakelaar in de arm te sluiten. Zo’n makelaar heeft vaak jarenlange ervaring en kent de zakelijke vastgoedmarkt als geen anders. De Online Bedrijfsmakelaar helpt u graag. U zorgt voor de bezichtiging, wij doen de rest.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW