Het stappenplan voor het kopen van een bedrijfspand

Je hebt eindelijk het perfecte bedrijfspand gevonden en je bent nu van plan om hem te gaan kopen. Er komt veel bij kijken als je een bedrijfspand wilt gaan kopen. Een bedrijfspand kost veel geld en er moet daarom veel gebeuren voordat je ook daadwerkelijk de sleutel krijgt. Je krijgt in dit proces onder andere te maken met een bedrijfsmakelaar, een hypotheek adviseur en een bank. Weet je nu niet meer waar je moet beginnen? Wees gerust, wij hebben veel verstand van het kopen van een bedrijfspand en hebben daarom een overzichtelijk stappenplan gemaakt.

1. Oriënteren

Ga eerst beginnen met het bepalen van je wensen. Wat wil je voor bedrijfsruimte en welke eisen heb je? Maak een lijstje van al je wensen en zet ze op de volgorde van belangrijk naar onbelangrijk. De onbelangrijke dingen kun je uiteindelijk wegstrepen als dit nodig blijkt te zijn. Bepaal niet alleen wat je wilt dat de bedrijfsruimte moet hebben, maar ook wat het budget is.

2. Op jacht

Als je precies je wensen en eisen weet, kun je op zoek gaan naar een bedrijfsruimte. Je kunt dit via een makelaar doen, maar ook bijvoorbeeld via online websites. Als je er één hebt gevonden, kun je gaan bezichtigen. Tijdens het bezichtigen bekijk je het bedrijfspand van binnen en buiten en maak je kennis met de omgeving.

3. Bieden

Bevalt het bedrijfspand na het bezichtigen nog steeds? En wil je er heel graag gaan werken? Dan wordt het tijd dat je gaat bieden op het bedrijfspand, zodat het van jou kan gaan worden. Bepaal goed wat je daadwerkelijk biedt. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor het bedrijfspand, maar je wilt ook wel serieus genomen worden.

4. Onderhandelen en tekenen

De verkoper kan met jou gaan onderhandelen over het uitgebrachte bod. Als jullie tot een overeenkomst zijn gekomen, wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Lees hiervan altijd goed de voorwaarden door voordat je hem ondertekent.

5. De hypotheek

Zodra je het koopcontract hebt ondertekend, moet je de financiering van het bedrijfspand definitief maken. Voordat je definitief een hypotheek kiest, is het verstandig om eerst diverse hypotheken te vergelijken. Alle hypotheken hebben andere voorwaarden en de rentepercentages kunnen verschillen. Van een hypotheekadviseur heeft een aantal documenten nodig om de hypotheek in orde te maken.

En als dit allemaal rond is, dan ben je eigenaar van het perfecte bedrijfspand.

Geschreven door Femke Nijkerk van Geldbank.be

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW