Ontbinding huurcontract door de aanwezigheid van drugs

Als de huurder van een winkelpand drugs in het pand gebruikt, dan kan dit aanleiding zijn voor ontbinding van het huurcontract en zelfs sluiting van het pand. Dit is echter niet altijd het geval.

Aanwezigheid van drugs in een winkelpand

Stel dat er reden is om te vermoeden dat een huurder drugs gebruikt in uw pand. Wat doet u dan? In dit geval kunt u het beste de politie inschakelen om te onderzoeken of uw vermoedens kloppen. Maar stel dat de politie de huurder inderdaad betrapt op het gebruiken van drugs in uw pand. Is dit dan reden voor ontbinding van het huurcontract?

Als verhuurder is uw eerste reactie waarschijnlijk een volmondige ja. De huurder heeft zich immers als een ‘slecht huurder’ gedragen. Als reactie hierop zet u de huurder uit het pand en verandert u de sloten, waardoor toegang tot het pand niet langer mogelijk is. Hiernaast ontbindt u de huurovereenkomst. Alhoewel dit een redelijke reactie lijkt, is dit volgens de rechter niet altijd het geval.

Verhuurder heeft soms recht op een schadevergoeding

Als een huurder in de bovenstaande situatie naar de rechter stapt, dan is het goed mogelijk dat de rechter de huurder in het gelijk stelt. De aanwezigheid van een gebruikershoeveelheid aan drugs is namelijk geen duidelijk bewijs van slecht huurderschap. Het gaat immers niet om een handelsvoorraad aan drugs.

Hiernaast weegt de rechter mee dat het huurcontract de aanwezigheid van drugs in het pand niet verbiedt. In een notendop betekent dit dat wanneer er slechts een gebruikershoeveelheid aan drugs aanwezig is in een pand, dit geen reden is voor ontbinding van het huurcontract.

Ontbinding mogelijk door een verbodsbepaling

In de standaard ROZ-overeenkomsten voor kantoorruimtes en winkelruimtes staat geen verbodsbepaling op het bezit van drugs in het pand. Wilt u drugsbezit in uw pand verbieden, dan is het belangrijk om deze verbodsbepaling wel in de overeenkomst op te nemen.

Hiernaast is aantoonbare overlast door de aanwezigheid van drugs in een pand wel reden om een huurcontract te ontbinden. U moet als verhuurder in dit geval echter kunnen bewijzen dat drugsbezit overlast veroorzaakt. U dekt uzelf in tegen de aanwezigheid van drugs in uw pand met een verbodsbepaling in de ROZ-overeenkomst.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW