Omgaan met ‘gebruikersschade’ bij de verhuur

Een goed onderhouden pand wordt over het algemeen sneller en voor een hogere prijs verhuurd dan een pand dat in matige tot slechte staat verkeert. In de meeste situaties worden panden voor de verhuur daarom opgeknapt voordat ze verhuurd worden. De muren worden opnieuw geverfd, er wordt een nieuwe vloer gelegd en in sommige gevallen wordt er zelfs een nieuwe keuken en toilet aangelegd.

Hoewel er in het huurcontract staat dat het pand in dezelfde staat opgeleverd moet worden als dat de huurder deze ontvangen heeft, ontstaat er toch vaak discussie over wat gebruikersschade is. Wanneer wordt schade als gebruikersschade aangemerkt, en wanneer niet?

Wat is gebruikersschade?

In een notendop is gebruikersschade de schade die kan ontstaan bij normaal gebruik van een pand. Denk hierbij aan krasjes op de muren of deukjes in de keukenkastjes. Deze schade hoeft niet direct hersteld te worden en wordt veroorzaakt door het normaal gebruiken van een pand. Is het pand voorzien van strak gestucte, witte muren? Dan is gebruikersschade zeer waarschijnlijk.

Het herstellen van deze schade komt voor rekening van de verhuurder. Hetzelfde geldt voor het eventueel vervangen van zaken in het pand door ouderdom. Denk hierbij aan het toilet of de keuken die vijftien jaar geleden is aangelegd.

Toch leveren deze gebruikssporen vaak discussie op bij het retour storten van de betaalde borg door de huurder. Verhuurders zijn namelijk van van mening dat de huurder eventuele schade moet herstellen, omdat zij het pand in dezelfde staat dienen op te leveren.

Tips voor het minimaliseren van gebruikersschade

Gebruikersschade voorkomen is vrijwel onmogelijk, maar je kunt gebruikersschade wel minimaliseren. Hou bijvoorbeeld rekening met materiaalgebruik dat tegen een stootje kan op het moment dat je een pand voor de verhuur gaat renoveren. Verhuur je een gestoffeerd pand, dan is het verstandig om te kiezen voor vliesbehang of structuurverf in plaats van glad gestuukte muren. Deze materialen zijn immers minder besmettelijk dan een gladde witte muur.

Na één verhuizing zijn strepen vaak al zichtbaar op een mooie gestucte muur. Het is daarom ook verstandig om voor afwasbare verf te kiezen, zodat strepen en vegen makkelijk van de muren te verwijderen zijn. Verhuur je een gemeubileerd kantoor? Zorg dan voor meubels die tegen een stootje kunnen. Maak gebruik van kleuren die vlekbestendig zijn en kies voor duurzame materialen om de kans op gebruikersschade te verkleinen.

Maak foto’s van het pand voordat de huurovereenkomst ingaat

Je kunt discussie met een huurder voorkomen door beeldmateriaal van het pand te verzamelen tijdens de sleuteloverdracht. Maak samen met de huurder overzichtsfoto’s en detailfoto’s van alle aanwezige schade. Dit zorgt ervoor dat er geen discussie kan ontstaan over al aanwezige schade en gebruikersschade veroorzaakt door de huurder.

Om deze foto’s goed vast te leggen adviseren wij altijd om een opleveringsrapport te maken. Deze kunt u hieronder gratis downloaden. Door deze te gebruiken bij de sleuteloverdracht van uw pand voorkomt u een hoop problemen achteraf.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW