Nieuw ROZ model huurovereenkomst voor winkelruimte

De modelhuurovereenkomst voor winkelruimtes is vernieuwd. Dit gebeurde eind 2022, toen de ROZ een nieuw model voor de huurovereenkomst voor winkelruimtes heeft vastgesteld. Het model is op 23 januari 2023 gepubliceerd en beschikbaar voor gebruik. Het model ziet toe op de verhuur van winkelruimte en andere bedrijfsruimte op basis van artikel 7:290 BW.

Aanpassingen van de model huurovereenkomst

De aangepaste modelhuurovereenkomst is tekstueel aangepast. Hiernaast zijn er nieuwe bepalingen opgenomen over openingstijden, overheidsmaatregelen, duurzaamheid/green lease en de Omgevingswet. Door de aanpassingen is het ook mogelijk om te kiezen voor extra bepalingen die te maken hebben met het verbruik van energie en/of water, persoonsgegevens en elektronische ondertekening. Tot slot is het ondermijningsartikel in de algemene bepalingen opgenomen.

De nieuwe huurovereenkomst erkent het belang van duurzaamheid en verduurzamingsmaatregelen en biedt partijen de mogelijkheid tot het vastleggen van verduurzamingsafspraken. Het duurzaamheidsartikel is uitgebreid met een extra bijlage. Deze bijlage wordt een duurzaamheidsmatrix genoemd en is bedoeld om verduurzamingsmaatregelen op papier vast te leggen. Bij het bepalen van de huurprijs biedt de nieuwe modelhuurovereenkomst ook meer opties.

Separate bepalingen bij de nieuwe huurovereenkomst

In de nieuwe modelhuurovereenkomst is een separate bepaling geformuleerd. Deze bepaling kan worden gebruikt om een omzetafhankelijke huurprijs te regelen. Zoals in eerdere modellen ook het geval was, kan een omzethuurbepaling die afwijkt van het model onder artikel 17, bijzondere bepalingen, van de huurovereenkomst worden opgenomen.

Nieuw ROZ model huurovereenkomst versterkt de positie van huurders en verhuurders

Het is belangrijk om de nieuwe modelhuurovereenkomst goed te begrijpen en de afspraken zorgvuldig vast te leggen, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn en eventuele conflicten kunnen voorkomen. Met het nieuwe ROZ model huurovereenkomst voor winkelruimtes is er een belangrijke stap gezet in het moderniseren van de huurmarkt en het versterken van de positie van zowel verhuurders als huurders.

Benieuwd naar het gehele document? Via deze link komt u direct terecht op de website van het ROZ waar u de nieuwste versie kunt downloaden.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW

Ontdek meer interessante artikelen

Geld lenen binnen de familie? Gebruik de familiehypotheek.

Ondanks dat wij met ons kantoor voornamelijk actief zijn op de zakelijke vastgoedmarkt, krijgen wij de laatste maanden ontzettend veel…

Lees meer >

Kan er nog gebruik gemaakt worden van een financieringsvoorbehoud nadat de koper heeft aangegeven dat de financiering is gelukt?

Voor de koper biedt een financieringsvoorbehoud de mogelijkheid om van een koop af te zien als het niet lukt om…

Lees meer >

De nieuwe omgevingswet is van kracht, is het bestemmingsplan helemaal vervallen?

Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet in Nederland officieel ingevoerd. Deze nieuwe wet is wellicht één van de…

Lees meer >