Wat kunt u met een huuroptie of breekoptie in de huurovereenkomst van bedrijfsruimte?

In een huurovereenkomst van bedrijfsmatig onroerend goed wordt vaak gesproken over een optie zoals bijvoorbeeld een huuroptie of breekoptie. Maar wat kun je er als huurder of verhuurder eigenlijk mee?

Huuroptie opnemen in de huurovereenkomst van bedrijfsmatig onroerend goed

Bij een huuroptie in een huurovereenkomst heeft de huurder de optie om de huurperiode te verlengen wanneer hij dat wil. De huuropties zijn over het algemeen passief geformuleerd. Zonder opzegging door de huurder wordt de overeenkomst automatisch verlengd en oefent de huurder de optie dus uit.

Een verhuurder kan een huurovereenkomst nooit opzeggen zolang de huuroptieperiode nog loopt. Vandaar dat partijen vaak alleen een bepaalde verlengingsperiode willen afspreken omdat formuleren als huuroptie niet verstandig is.

De breekoptie als alternatief gebruiken in de huurovereenkomst

Als alternatief kan een breekoptie worden afgesproken. Een breekoptie wil zeggen dat de overeenkomst in feite wordt aangegaan voor een bepaalde periode, maar dat de huurder de mogelijkheid heeft om de overeenkomst tussentijds te beëindigen. Zo kan men bijvoorbeeld een huurovereenkomst voor 20 jaar afspreken, maar dat de huurder het recht heeft om de overeenkomst in het 5e, 10e of 15e jaar tussentijds op te zeggen.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW