Een huurovereenkomst van 2 jaar of korter voor uw winkelruimte? Let op!

Het liefst zou u natuurlijk uw winkelruimte verhuren aan een grote organisatie, een Kruidvat bijvoorbeeld. Een organisatie waarvan u weet dat deze zorgvuldig omgaat met uw pand en die altijd ruimschoots op tijd betaalt. Helaas kan dat niet altijd het geval zijn. Idealiter zou u een huurder eerst even “uitproberen”, voordat u er voor langere tijd aan vast zit. Maar kan dat?

Absoluut. In plaats van de gebruikelijke 5 + 5 jaar, kunt u namelijk ook uw winkelruimte voor 2 jaar (of korter) verhuren.  In dit blog leggen wij u uit wat dat inhoudt en waar u in dat geval op moet letten.

Verhuur van winkelruimte voor 5 + 5 jaar

De verhuur van winkelruimte is gebaseerd op artikel 7: 290 BW. In dit wetsartikel kan een huurovereenkomst na de reguliere huurperiode van vijf jaar niet direct worden opgezet. Artikel 7:292 BW bepaalt namelijk dat er automatisch een verlenging plaatsvindt van weer 5 jaar. Voor de oplettende rekenaar: dat is een periode van 10 jaar.

In deze situatie is de contractruimte ietwat beperkt, waardoor de huurder meer huurbescherming geniet. Er kan bijvoorbeeld niet ten nadele van de huurder van het contract worden afgeweken. Deze periode geeft een huurder voldoende tijd om zijn of haar investeringen terug te verdienen.

Wil een van de twee partijen de huurovereenkomst beëindigen voordat deze periode is verstreken? Dat is helaas wettelijk niet mogelijk. Zowel huurder als verhuurder dienen zich te houden aan de einddatum. Daarnaast bent u beide gebonden aan de wettelijke opzeggingsgronden. Dit betekent dat een huurovereenkomst minimaal 12 maanden voor het einde van de eerste termijn (dus voor dat het 5ejaar ingaat) moet worden opgezegd. Gebeurt dit niet? Dan wordt de overeenkomst automatisch verlengd. Bij winkelruimte vaak weer met 5 jaar.

Mede door de crisis, en de onstabiele markt, is deze wet aangepast waardoor het nu ook mogelijk is om een potentiële huurder een contract of overeenkomst te bieden van 2 jaar of korter.

Winkelruimte 2 jaar of korter verhuren

Een kortere huurperiode kan u, als verhuurder, veel flexibiliteit geven. Ook de huurder kan hier uiteraard gebruik van maken, al kan het ook een valkuil zijn. U behoudt namelijk beiden het recht om de overeenkomst te beëindigen, zonder specifieke reden. Ook wanneer een onderneming goed loopt, maar u een verbintenis niet langer ziet zitten zal hij of zij verplicht zijn de ruimte te ontruimen na het aflopen van de termijn. De huurder geniet namelijk minder bescherming.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de verhuurder geen verplichtingen meer heeft. U zult wel gewoon eventuele gebreken moeten herstellen.

Even opletten:

Duurt een huurperiode uiteindelijk langer dan 2 jaar, dan gaat alsnog het normale regime van kracht. De verstreken periode wordt dan in mindering gebracht op deze 5 jaar. U en uw huurder zitten dan alsnog vast aan de wettelijke opzeggingsgronden en alle bijbehorende “nadelen”.

Uw winkelruimte verhuren?

Bent u op zoek naar een huurder voor uw winkelruimte? Dan helpen wij u graag. Onze bedrijfsmakelaars hebben jarenlange ervaring en kennen de zakelijke vastgoedmarkt als geen ander. U zorgt zelf voor de bezichtigingen in uw pand, wij nemen de rest van de verantwoordelijkheid op ons.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW