Hoe voorkomt u een drugslab of hennepkwekerij in uw bedrijfspand

Criminelen zijn continu opzoek naar nieuwe plekken om een drugslab of hennepkwekerij te starten. Het liefst op afgelegen plekken of onbeveiligde bedrijventerreinen. Met water, elektriciteit en een eigen ingang voor de aan- en afvoer van producten en grondstoffen. Maar hoe voorkomt u dat ze niet kiezen voor uw leegstaande bedrijfspand? Wij van de Online Bedrijfsmakelaar hebben een aantal tips en de gevolgen van een drugslab of hennepkwekerij in uw bedrijfspand voor u op een rijtje gezet.

Een drugslab of hennepkwekerij vergroot het risico op schade aan uw bedrijfspand

Als u uw bedrijfspand verhuurt aan criminele huurders is het altijd maar afwachten hoe zij uw bedrijfspand gaan behandelen. Criminele huurders zijn namelijk vaak enkel geïnteresseerd in snel geld verdienen en hechten weinig waarde aan uw bedrijfspand.

Zo komt het vaak voor dat er muren voor het lab of kwekerij worden doorbroken of ze leggen amateuristische elektriciteitsverbindingen aan om stroom af te tappen. Als ze uw bedrijfspand gaan gebruiken om synthetische drugs te produceren, zullen er allerlei chemicaliën gebruikt gaan worden wat het risico op brand, ontploffing en waterschade gigantisch verhoogt.

Wanneer het daadwerkelijk fout gaat draait u bovendien zelf op voor de schade, want verzekeraars vergoeden geen schade die door illegale activiteiten is ontstaan. Zelfs als u kunt bewijzen dat u niet wist van de illegale activiteiten.

Hogere verbruikskosten door extra energieverbruik

Naast materiële schade zorgen criminele huurders ook vaak voor hogere verbruikskosten. Een hennepkwekerij of drugslab vreet immers energie. Extra energieverbruik heeft u als verhuurder echter bijna nooit door. De elektriciteitsmeter wordt vaak gemanipuleerd of er wordt energie afgetapt. Als dit gebeurt in uw bedrijfspand kunt u ook nog eens aansprakelijk gesteld worden voor de achterstallige elektriciteitskosten.

Kans op chantage en rechtsvervolging

Als u weet wat voor activiteiten uw criminele huurders uitvoeren bent u medeplichtig. Dit kunnen zij goed inzetten voor chantage. Op die manier komt u niet snel meer uit het criminele circuit.

Wordt het drugslab of hennepkwekerij opgerold door de politie is het altijd maar de vraag of zij de daders ook daadwerkelijk weten op te sporen en te arresteren. De kans bestaat zelfs dat u als eigenaar uiteindelijk opdraait voor de illegale activiteiten. Als u namelijk als eigenaar niet kunt aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om de illegale activiteiten in uw bedrijfspand te voorkomen dan riskeert u een boete, taakstraf of zelfs een gevangenisstraf.

Sluiting van uw bedrijfspand door gemeente bij het ontdekken van een hennepkwekerij of drugslab

Naast strafrechtelijke gevolgen kunt u ook nog eens tegen publiekrechtelijke straffen aanlopen bij de ontdekking van een drugslab of hennepkwekerij in uw bedrijfspand. De gemeente heeft namelijk de bevoegdheid om uw bedrijfspand te sluiten wanneer er sprake is van een overtreding die de openbare orde raakt. In dat geval kunt u het bedrijfspand niet betreden, renoveren, verhuren of verkopen waardoor u nog meer schade loopt.

Tips om illegale activiteiten in uw bedrijfspand te voorkomen 
 1. Zorg dat u vooraf weet met wie u zaken doet.

Accepteer geen kopie van een legitimatiebewijs of een oud uittreksel van de Kamer van Koophandel. Maak altijd zelf een kopie van het origineel en van het uittreksel van de Kamer van Koophandel. Daarnaast kunt u aan de huurder ook om een bewijs van goed gedrag vragen of referenties.

 1. Houd regelmatig toezicht op uw bedrijfspand tijdens de verhuurperiode.

Zorg dat u weet wat er gebeurt in uw bedrijfspand. Één bezoek per jaar is niet genoeg. Ga daarom zeker ieder kwartaal langs bij uw bedrijfspand onder het mom van een “Kop koffie” om direct het gebruik te controleren.

 1. Doe mee aan de collectieve beveiliging op het bedrijventerrein.

Goede collectieve beveiliging werkt preventief. Steeds meer bedrijventerreinen maken hier gebruik van en voorkomen ‘s nachts veel illegale activiteiten op de verlaten terreinen.

 1. Maak goede afspraken en omschrijf de volgende punten in de huurovereenkomst.
 • Schade aan het verhuurde bedrijfspand of aan anderen is voor rekening van de huurder.
 • Wijzigingen aan het gebouw en in de elektrische installatie zijn niet toegestaan.
 • Onderverhuur is niet toegestaan.
 • Illegale activiteiten zijn niet toegestaan in het bedrijfspand.
 • Als verhuurder controleert u één keer per kwartaal het hele bedrijfspand.
 • Bij een constatering van illegale activiteiten doet u direct aangifte bij de politie en wordt de huurovereenkomst ontbonden.
 1. Schakel altijd de politie in bij illegale huurdersactiviteiten.

Denkt u dat er illegale activiteiten plaatsvinden in uw bedrijfspand? Ga dan nooit zelf de confrontatie aan en neem direct contact op met de politie.

 1. Maak afspraken over toezicht met mede-ondernemers op het bedrijventerrein.

Vraag of andere ondernemers op uw bedrijfspand letten en zij u direct informeren bij verdachte zaken zoals onder andere afgeplakte ramen en deuren, een verlaten indruk of geur- en stankoverlast.

 1. Gebruik uw gezond verstand

Biedt iemand een absurd hoge huurprijs die hij maandelijks contant wil afrekenen? En legitimeert hij zich met een slecht leesbare kopie van zijn paspoort? Zie dan af van de deal.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW