Wat zijn ghost – dark kitchens? Mag dat op een bedrijventerrein en welke huurovereenkomst is van toepassing?

Ghost kitchens, ook wel bekend als dark kitchens, zijn sinds de coronapandemie ontzettend populair geworden. Mensen konden niet naar een restaurant en gingen massaal maaltijden laten bezorgen. Om aan de vraag te kunnen voldoen zijn er veel ondernemers opzoek gegaan naar nieuwe locaties voor een ghost kitchens. Maar waar moet u rekening mee houden als iemand met dit concept interesse toont in uw pand? Dat leest u allemaal in dit artikel!

Wat zijn ghost – en dark kitchens

Een ghost kitchen is een restaurant die uitsluitend maaltijden bezorgd. Er is geen fysieke locatie beschikbaar waar maaltijden genuttigd kunnen worden of bestellingen opgehaald kunnen worden. Zij hebben enkel een ruimte om het eten te maken, een website en een koppeling met een bezorgservice zoals Thuisbezorgd of Uber Eats nodig om te kunnen beginnen. In feite functioneert een dark kitchen dus als een webshop maar dan voor maaltijden.

Dat dit soort concepten steeds populairder worden in Nederland is ook niet zo heel gek, het biedt namelijk vele voordelen voor ondernemers. Een ghost kitchen heeft namelijk geen mooi en gezellig pand nodig in de binnenstad, maar kan ook gerust op een bedrijventerrein in een goedkoper pand zitten. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om meerdere restaurants vanuit één keuken te runnen.

Onder welke bestemming valt een ghost – dark kitchen? Mag het op een bedrijventerrein?

Onder welke bestemming een ghost kitchen of bezorgrestaurant valt verschilt per gemeente. De meeste gemeente zien het echter meer als een bedrijfsbestemming, dus geen horeca of detailhandel. Dat komt voornamelijk doordat er geen mogelijkheid is om in het pand de maaltijden op te halen of te nuttigen. Een ghost kitchen lijkt in feite meer op een cateringbedrijf dan op een restaurant.

Als het concept past binnen het bestemmingsplan is het wel belangrijk dat u de benodigde aanvullende vergunningen nog aanvraagt. Dit zijn meer algemene vergunning voor het produceren en verwerken van voedingswaarden. Meer informatie omtrent de benodigde vergunningen en het bestemmingsplan kunt u opvragen bij uw gemeente.

Welke huurovereenkomst is van toepassing voor ghost – dark kitchens?

In het huurrecht wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijfsruimte en overige gebouwde onroerende zaken. Onder bedrijfsruimte vallen volgens artikel 7:290 BW alle onroerende zaken bestemd voor horeca, kleinhandelsbedrijf, ambachtsbedrijf waarin zich een voor het publiek toegankelijk lokaal bevindt bestemd voor de rechtstreekse levering van roerende zaken of dienstverlening. kort gezegd valt alle middenstand en horeca onder de wettelijke term “bedrijfsruimte”. Voor bedrijfsruimte geldt een aparte regeling welke meer bescherming biedt aan de huurder en zaken als huurprijswijziging en huurbeëindiging regelt.

Alle overige onroerende zaken (niet zijnde woonruimte) valt onder de (beperktere) ontruimingsbescherming van artikel 230a van boek 7 BW. Hieronder vallen o.a. kantoorruimten, opslagloodsen, bioscopen, zwembaden en fabrieken.

Aangezien een Dark Kitchen niet publiek toegankelijk is valt deze onder artikel 230a van boek 7. Dit houdt in dat huurders minder bescherming hebben dan huurders van een 7:290 bedrijfsruimte. Bij middenstandsbedrijfsruimte heeft de huurder namelijk termijnbescherming, huurprijsbescherming en opzeggingsbescherming, terwijl huurders van overige bedrijfsruimte ‘alleen’ een ontruimingsbescherming hebben.

Let wel goed op dat wanneer u een huurcontract sluit dat er duidelijk is omschreven wat de bestemming van het gehuurde is en wat de bedoeling is van het bedrijf om enige discussie later te voorkomen.

Meer informatie over het verhuren van een pand aan een ghost – dark kitchen?

Neem dan snel contact met ons op. Wij kunnen u informatie verschaffen over alle belangrijke zaken zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.  

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW