Energieverbruik voor bedrijfspanden

Als ondernemer moet je met veel zaken rekening houden, zo ook de energievoorziening van je bedrijfspand. Je wilt dit natuurlijk zo betrouwbaar en economisch mogelijk regelen. Wat de beste manier is om het energiecontract te regelen is deels afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt. In dit artikel vind je meer over energiecontracten voor winkels en kantoren.

Winkelruimte

Om te weten welk energiecontract het beste bij jouw winkel past is het belangrijk dat je een goede schatting van het energieverbruik kunt maken. Het verbruik is afhankelijk van de oppervlakte, de branche van je winkel en het aantal personeelsleden. Houdt hierbij de volgende gemiddelden aan:

Non-foodbranche

  • Voor een winkel met maximaal 18 personeelsleden geldt een gemiddeld verbruik van 18 m3 gas en 81 kWh per vierkante meter.
  • Een winkel met minimaal 19 werknemers verbruikt zo`n 7 m3 gas en 72 kWh per vierkante meter.

Foodbranche

  • Een supermarkt (zo`n 800 tot 1.000 m2 oppervlakte) verbruikt gemiddeld 16 m3 en 467 kWh per vierkante meter.

Door het verwachte energieverbruik te berekenen en dit samen met het adres van de winkel in te voeren, kun je uitvinden welke leverancier in jouw geval het goedkoopste is.

Kantoorpand

Veel kantoorpanden zijn grootverbruikers, omdat er veel elektronische apparaten gebruikt worden. Denk hierbij aan computers, servers, printers, verlichting en telefoons. Ook voor kantoorpanden is er een gemiddeld energieverbruik dat je kunt raadplegen om jouw verwachte verbruik te berekenen.

  • Kantoren met minder dan 20 personeelsleden verbruiken gemiddeld per vierkante meter 60 kWh en 18 m3 gas.
  • Het gemiddelde verbruik van kantoren met meer dan 20 personeelsleden ligt op 115 kWh en 20 m3 per vierkante meter.

De meeste kantoorpanden zullen onder de grootverbruikers vallen. Het gemiddelde Nederlandse kantoorpand is namelijk 590 m2 groot.

Kantoor aan huis

Wanneer je ZZP-er bent is de kans groot dat je gewoon vanuit huis werkt. Maar hoe zit het dan met je energiecontract? Ook hier wordt er een onderscheid gemaakt tussen klein- en grootverbruikers. De meeste thuiskantoren vallen onder de kleinverbruikers. Dit houdt in dat een klein kantoor met computer minder dan 10.000 kWh en 5.000 m3 verbruikt. Wanneer je een thuiskantoor met veel servers of computers hebt, dan kan je hier eventueel boven vallen. Voor de meeste thuiskantoren is een consumentencontract dus meer dan voldoende. Sluit deze vanwege BTW-aftrek wel altijd af op je zakelijke rekening. Meer informatie over BTW-aftrek voor zakelijke energie lees je op de website vande Belastingdienst.

Consumentencontract of zakelijk contract

Over het algemeen kan er gesteld worden dat voor ondernemers met minder dan 5.000 m3 gas en 10.000 kWh een gewoon consumentencontract meestal goedkoper is. Door bij de achternaam, de naam en ook het bedrijf in te vullen en een zakelijke bankrekening toe te voegen, kun je prima een consumentencontract op een bedrijf afsluiten. Voor ondernemingen die grootverbruikers zijn, is een zakelijk contract meestal de betere optie.

Dit artikel is geschreven door Bas de Vries van Energievergelijken

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW