Een kantoor aan huis beginnen; voordelen en nadelen

Zelf een kantoor aan huis beginnen is een trend die de afgelopen jaren zeer populair is geworden. Met name door het Nieuwe Werken is het voor veel ondernemers tegenwoordig niet meer noodzakelijk om een fysieke ontmoetingsplek te hebben. Men werkt vanuit thuis en ontvangt de klanten op openbare plekken of huurt een flexwerkplek voor een aantal uur. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen en nadelen van het thuiswerken? Wij van de Online Bedrijfsmakelaar hebben een overzicht voor u gemaakt.

Een kantoor aan huis mag dat eigenlijk wel?

Mag dat thuiswerken zomaar? In de meeste gevallen wel. Vanuit thuis mag u zonder vergunning bijvoorbeeld geen winkel of horecabedrijf beginnen. Maar wanneer u vrijwel geen klanten thuis ontvangt en geen overlast veroorzaakt in de buurt mag u een kantoor aan huis beginnen.

De voordelen van thuiswerken

Vrijheid is het grootste voordeel van een kantoor aan huis, u bepaalt zelf wanneer u werkt, hoe u werkt, uw kleding en uw pauzes. Maar er zijn nog veel meer voordelen aan het thuiswerken:

– Vrijheid: u bepaalt zelf uw werktijden, uw kleding en uw pauzes;
– Kostenbesparing: u betaalt geen huur over uw kantoorruimte;
– Geen reistijd: u heeft niets te maken met reistijden, reiskosten, openbaar vervoer of de ergernis van de file.;
– Rust: geen collega’s die u storen met onnodige vragen;
– Gezin: u bent altijd in de buurt van uw familie en kunt pauze houden wanneer uw partner of kinderen ook pauze houden.

De nadelen van het thuiswerken

Zoals eerder gezegd is vrijheid het grootste voordeel van een kantoor aan huis, maar dit brengt ook wel wat risico’s met zich mee. Vrijheid vereist namelijk de nodige zelfdiscipline en daarnaast kan de rust die thuiswerken geeft eenzaamheid betekenen. De nadelen van het thuiswerken op een rijtje:

– Scheiding werk en privé: Wanneer u werkt vanuit thuis is het kantoor altijd dichtbij. Daarom is een aparte ruimte om te werken waarvan u de deur kunt sluiten aan het einde van de dag, een zakelijke en privételefoon noodzakelijk en moet u duidelijkheid geven naar uw gezin toe wanneer u tijd heeft voor hen en wanneer u werkt.
– Professionaliteit: Ontvangt u klanten? Een vergadering houden bij u in de woonkamer of keuken kan nogal onprofessioneel overkomen. Zorg er daarom voor dat, wanneer u thuis klanten wilt ontvangen, er een wachtruimte aanwezig is en dat een vergadering in uw kantoor professioneel overkomt. Het is uiteraard ook mogelijk om af te spreken op een openbare plek of op een flexwerkplek.
– Kleiner netwerk: Wanneer u werkt in een kantoorgebouw met meerdere huurders kan dat leiden tot interessante contacten met andere ondernemers. Bij het thuiswerken zult u deze contacten minder snel hebben en zult u op een andere manier moeten netwerken.
– Eenzaam: Vanuit thuis werkt u alleen, ideaal voor sommigen, maar niet voor iedereen. Bedenk daarom van tevoren of u graag werkt tussen de mensen of dat u het productiefste bent in een rustige omgeving.

Zoals u ziet heeft het thuiswerken vanuit een kantoor aan huis vele voordelen, maar ook een aantal nadelen. Thuiswerken is dus niet voor iedereen de ideale situatie. U zult daarom voor het starten van een kantoor goed moeten bedenken of u wel de juiste persoon bent om vanuit thuis te werken.

Meer weten over een kantoor aan huis? Lees dan ook eens het artikel Tips voor een kantoor aan huis op onze website.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW