De huurder van mijn bedrijfspand gaat failliet

Wat zijn de gevolgen als de huurder van mijn bedrijfspand failliet gaat? Dat is een vraag die wij de laatste maanden, mede veroorzaakt door de huidige coronacrisis, steeds vaker krijgen. Want wat betekent een faillissement voor de verhuurder en eindigt de huurovereenkomst automatisch?

De huurovereenkomst bij een faillissement

Omdat de huurder omvalt zou u kunnen denken dat de huurovereenkomst ook automatisch wordt beëindigd. Dit is echter niet het geval. Volgens onze Faillissementswet eindigt een huurovereenkomst voor bedrijfspanden niet automatisch bij een faillissement van de huurder. Er moet wel degelijk opgezegd worden, door de huurder of door de curator. Er dient echter wel een opzegtermijn van maximaal 3 maanden gehanteerd te worden.

De curator treedt op in het belang van de schuldeisers en zal daarom proberen om de boedel zo groot mogelijk te houden. Het kan dus zijn dat de curator voorstelt om de opzegtermijn te verkleinen.

Opzegtermijn bij het faillissement van de huurder van uw bedrijfspand

Door de Faillissementswet wordt de verschuldigde huur vanaf het moment dat het faillissement wordt uitgesproken bij de boedelschuld opgeteld. Als de curator bijvoorbeeld de opzegtermijn met een maand kan verkorten daalt de schuld waardoor er meer uitgekeerd kan worden aan de schuldeisers.

De boedelschuld heeft voorrang op de overige schuldeisers dus een verkorting van de opzegtermijn zou u als negatief kunnen interpreteren omdat u dan minder huur kunt vorderen. Bij de meeste faillissementen is er echter al een huurachterstand én is de boedel die de curator kan verkopen echter een stuk lager dan de openstaande schuld waardoor u waarschijnlijk niet alles terug zal ontvangen. Daarom is het vaak slimmer om zo snel mogelijk de huurovereenkomst te beëindigen en een nieuwe huurder te vinden.

Huurachterstand en het aanvragen van een faillissement

Wanneer een faillissement wordt uitgesproken van een huurder zijn er vaak al langer betalingsproblemen. Het kan dus zijn dat u zelf ook al een aantal maanden te maken heeft met een huurachterstand. Wanneer deze groter is dan 3 maanden huur kunt u via een kort geding een ontruiming van het pand vorderen bij de kantonrechter.

De ontruiming kunt u vorderen omdat de huurder zijn verplichtingen, het op tijd betalen van de huur, niet nakomt. Zodoende kunt u dus de ontruiming en de openstaande huur samen in één procedure vorderen via de kantonrechter.

Een andere en soms ook goedkopere optie is om zelf het faillissement van de huurder van uw bedrijfspand aan te vragen. De huurder moet in dat geval wel helemaal gestopt zijn met betalen én u heeft een steunvordering nodig. Wanneer u iemand weet die ook een lopende vordering op uw huurder heeft kunt u samen een faillissement aanvragen. Dit kan een effectieve en snelle manier zijn om de huurovereenkomst te beëindigen. Het is echter wel een lastige optie waardoor het verstandig is om een jurist of een advocaat hiervoor in te schakelen. Zo komt u uiteindelijk nooit voor verrassingen te staan.

Mocht u door een faillissement van de huurder van uw bedrijfspand op zoek moeten gaan naar een nieuwe huurder of koper kunnen wij van de Online Bedrijfsmakelaar u helpen. Met onze moderne en betaalbare aanpak kunt u uw bedrijfspand verhuren of verkopen met de zekerheid van een NVM – Bedrijfsmakelaar voor een vast laag tarief. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan direct contact met ons kantoor op, wij staan u graag te woord.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW