Tips voor een bezichtiging

Waar moet u als vastgoedeigenaar aan denken bij een bezichtiging van uw bedrijfspand door een potentiële huurder of koper? De potentiële huurder of koper heeft uw bedrijfspand waarschijnlijk online gevonden en is enthousiast over de mogelijkheden van uw bedrijfspand. Tijdens de bezichtiging zult u als vastgoedeigenaar de geïnteresseerde echter toch nog over de streep moeten trekken om uw bedrijfspand te huren of te kopen. Wij van de Online Bedrijfsmakelaar hebben voor u een aantal tips op een rij gezet waar u rekening mee kunt houden bij een bezichtiging, zodat u altijd goed voorbereid uw bedrijfspand kunt laten zien.

Tips om uw bedrijfspand optimaal te presenteren tijdens een bezichtiging.

Tip 1: Opgeruimd staat netjes 

Zorg ervoor dat uw bedrijfspand netjes is opgeruimd en dat de volledige ruimte overzichtelijk is. Wanneer een potentiële huurder of koper van bijvoorbeeld een bedrijfsruimte niet de achterwand kan zien is het lastig om een goed beeld te krijgen van de volledige grootte van de bedrijfsruimte.

Tip 2: Zorg ervoor dat alles toegankelijk is

Het is erg belangrijk dat een potentiële huurder of koper overal kan kijken en dat u een goede doorgang creëert in alle ruimtes. Wanneer er namelijk ruimtes tijdens een bezichtiging niet toegankelijk zijn kan dit argwaan wekken bij de een potentiële huurder of koper.

Tip 3: Benadruk de sterke punten van uw bedrijfspand

Wat zijn de sterke punten van uw bedrijfspand? Heeft u bijvoorbeeld een extra zware vloerbelasting of zijn er energiezuinige maatregelen getroffen? Benadruk deze goed om een potentiële huurder of koper enthousiast te maken over uw bedrijfspand.

Tip 4: Neem voldoende tijd

Neem voldoende tijd voor een potentiële huurder of koper. Het huren of kopen van een bedrijfspand is namelijk voor iedereen een grote beslissing. Iedereen neemt deze beslissingen echter anders en sommige mensen hebben nu eenmaal langer de tijd hiervoor nodig.

Tip 5: Zorg voor een energielabel

Het energielabel heeft voordelen voor kopers of huurders van kantoor- en winkelpanden. Kopers en nieuwe huurders zien namelijk direct of een pand energie zuinig is en krijgen een beter beeld van de energiekosten.

Hier vindt u meer informatie inzake het energielabel.

Tip 6: Plan een vervolggesprek

Wanneer een bezichtiging niet direct leidt tot een bod is het aan te raden om direct een vervolggesprek in te plannen om de interesse niet te laten verwateren. Zal ik u volgende week even bellen om eventuele onbeantwoorde vragen te beantwoorden? Wilt u wellicht nog een keertje komen kijken met uw partner of collega?

Kom erachter met wie u zaken gaat doen, wie wordt uw nieuwe huurder of koper?

Wanneer u zelf een bedrijfspand wilt verhuren of verkopen is het belangrijk dat u weet met wie u zaken gaat doen. Maar welke vragen kunt u hen het beste stellen om een goed beeld te krijgen? Een bezichtiging geeft u de eerste mogelijkheid om kritische vragen te stellen. Naast het feit dat alle informatie over een potentiële huurder of koper belangrijk kan zijn voor eventuele onderhandelingen, geeft het u ook een gelegenheid een beter beeld te krijgen van een potentiële huurder of koper.   

 1. Het bedrijf
  Vraag om te beginnen naar meer informatie over het bedrijf; Wat zijn hun activiteiten? In welke branche zijn ze actief? Wat zijn de toekomstplannen ? Hoeveel werknemers hebben zij in dienst? Hoelang zijn ze al actief? Wie zijn de klanten?
 2. De wensen
  Wat zoeken ze precies; Hoeveel oppervlakte of werkplekken hebben ze nodig? Hoeveel parkeerplaatsen hebben zij nodig? Willen ze wellicht gaan verbouwen in uw bedrijfspand?
 3. Referenties
  Een betrouwbare huurder of koper vinden als vastgoedeigenaar kan lastig zijn. Vraag referenties op bij bijvoorbeeld vorige huurbazen of leveranciers over het bedrijf én met name de betalingshistorie. Voldoen zij adequaat aan de betalingsverplichtingen of zijn het structurele wanbetalers?
 4. Benadruk de belangen
  Ook is het goed om beide belangen inzichtelijk te krijgen, spreek dit ook uit! Dit schept duidelijkheid naar elkaar toe en maakt de kans op een overeenkomst aanzienlijk groter.

Screening van uw nieuwe huurder of koper

Wanneer een potentiële huurder of koper een goede indruk op u heeft gemaakt biedt dit nog geen zekerheid. Daarom dat wij van de Online Bedrijfsmakelaar altijd adviseren om een screening uit te laten voeren. Een NVM- Bedrijfsmakelaar kan voor u een uitgebreide screening via de NVM Businesstoets laten uitvoeren. Er zijn echter ook mogelijkheden om het zelf te doen. Meer weten over hoe u een huurder screent?

Heeft u verder nog vragen over hoe u de bezichtiging nog beter kunt voorbereiden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u waar mogelijk. Veel succes met de bezichtiging!

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW

Ontdek meer interessante artikelen

Geld lenen binnen de familie? Gebruik de familiehypotheek.

Ondanks dat wij met ons kantoor voornamelijk actief zijn op de zakelijke vastgoedmarkt, krijgen wij de laatste maanden ontzettend veel…

Lees meer >

Kan er nog gebruik gemaakt worden van een financieringsvoorbehoud nadat de koper heeft aangegeven dat de financiering is gelukt?

Voor de koper biedt een financieringsvoorbehoud de mogelijkheid om van een koop af te zien als het niet lukt om…

Lees meer >

De nieuwe omgevingswet is van kracht, is het bestemmingsplan helemaal vervallen?

Vanaf 1 januari 2024 is de nieuwe omgevingswet in Nederland officieel ingevoerd. Deze nieuwe wet is wellicht één van de…

Lees meer >