Beleggen in zakelijk vastgoed? Is dat een interessante optie?

Doordat veel beleggers actief zijn op de woningmarkt stijgen de prijzen aanzienlijk waardoor de rendementen onder druk staan. Daarom is beleggen in zakelijk vastgoed een zeer interessante optie. Als u het bedrijfspand slim selecteert is het een uitstekende investering.

Type bedrijfspand om in te investeren

Op de zakelijke vastgoedmarkt zijn er veel mogelijkheden om in te investeren zoals bijvoorbeeld bedrijfshallen, kantoren, winkels, horecapanden, opslag- garageboxen, bouwgronden, opslagterreinen, onderwijs en zorginstellingen. Voordat u gaat investeren in zakelijk vastgoed is het belangrijk om een aantal factoren in overweging te nemen.

De locatie van het pand?

Het gezegde luidt dat de waarde van een bedrijfspand wordt bepaald door drie elementen; locatie, locatie en locatie. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar er schuilt wel een kern van waarheid in. Voor bijvoorbeeld een winkel op een slechte locatie met weinig passanten of voor een bedrijfspand dat slecht bereikbaar is met vrachtwagens is het moeilijk om goede huurders te vinden.

Ook de bereikbaarheid van het pand zelf is heel belangrijk. Een kantoorpand dat niet goed bereikbaar is met het openbaar vervoer zal niet aantrekkelijk zijn voor bedrijven waar veel medewerkers gebruik maken van openbaar vervoer.

Wilt u er echter een kinderdagverblijf laten huisvesten, dan moet het goed aan te rijden zijn met de auto en mag het niet op een bedrijventerrein liggen omdat daar niemand graag zijn kinderen voor een hele dag zal achterlaten.

Staat het pand leeg of is het al verhuurd?

Koopt u een pand dat al is verhuurd dan bent u verzekerd van een direct rendement. Bij een leegstaand pand heeft u dat natuurlijk niet, maar kunt u natuurlijk wel het pand naar uw inzicht verbouwen, zelf de huurprijs bepalen en zelf een of meerdere huurders vinden voor het pand. Natuurlijk kost dit tijd waardoor het langer duurt voordat u uw investering terugverdient. Hou hier dan ook goed rekening mee voordat u een bod uitbrengt.

Welke voorzieningen zijn getroffen in het pand?

Voordat u het pand aankoopt is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de voorzieningen die in het pand aanwezig zijn. Wanneer er bijvoorbeeld geen sanitaire voorzieningen aanwezig zijn in het pand omdat dit niet noodzakelijk was kan het zijn dat u dit zult moeten maken om het pand weer opnieuw te kunnen verhuren. Maar ook bij casco verdiepingen die als kantoorruimte gebruikt kunnen worden is de kans groot dat u mee zult moeten investeren om een geschikte huurder hiervoor te vinden.

De onderhoudsstaat van het pand

Tenslotte is het belangrijk om goed te kijken naar de onderhoudsstaat. Een kleine schoonmaakbeurt is zo gebeurd, maar grootschalige verbouwingen omdat de bekabeling aan vervanging toe is of het dak moet worden vervangen zijn grote uitgaven.

Voorkom verrassingen

Om verrassingen te voorkomen is het altijd verstandig om u te laten adviseren door een specialist. Maar ook bouwkundige inspecties en bodemonderzoeken kunnen de moeite waard zijn als u een zakelijke pand koopt om te verhuren. Zo weet u vooraf waar u allemaal rekening mee dient te houden en of dat het pand een interessante investering voor u kan zijn.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW