Beleggen in vastgoed, wat zijn de opties?

Beleggen in vastgoed, is dat een verstandige keuze? Ja dat is het zeker. Investeren in vastgoed is een stabiele belegging, maar dit hangt uiteraard af van welke beslissingen u neemt en welke investeringen u doet. Voordat u gaat beginnen met beleggen in vastgoed is het belangrijk om de verschillende opties duidelijk in beeld te hebben. Met deze blog proberen wij u alvast een beetje op weg te helpen.

Investeren in zakelijk vastgoed.

De groeiende economie van de laatste jaren heeft ervoor gezorgd dat de leegstandspercentages op de zakelijke vastgoedmarkt nogal zijn teruggelopen. Mede hierdoor liggen de gemiddelde rendementen op de zakelijke vastgoedmarkt momenteel tussen de 5% en 12%. Dit grote verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door de locatie van het pand.

Rendement staat namelijk gelijk aan risico. Met andere woorden; als de kans op leegstand laag is neemt men ook genoegen met een lager rendement en als de kans op leegstand hoog is wil men ook meer rendement behalen. Voor dat u een kantoor, winkel of bedrijfspand koopt is het daarom belangrijk om goed in kaart te brengen of het moeilijk is om het pand opnieuw te verhuren.

Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de onderhoudsstaat. Als u namelijk een pand koopt en binnen 5 jaar moet het volledige dak worden vernieuwd gaat dit uiteraard ten koste van uw rendement.

Om te beleggen in zakelijk vastgoed zult u echter wel moeten beschikken over een redelijk kapitaal. Als u minder geld wilt beleggen in vastgoed zijn er ook andere mogelijkheden.

Investeren in een vastgoed CV of vastgoedfonds

Om te beleggen in vastgoed kunt u ook kiezen voor het investeren in een vastgoedfonds of vastgoed CV. Bij deze optie wordt u in feite gedeeltelijk eigenaar van het vastgoedfonds of de vastgoed CV waarin pand(en) zijn ondergebracht. In beide gevallen krijgt u na aftrek van de kosten de huurinkomsten jaarlijks of maandelijks uitgekeerd. Deze optie is een stuk gemakkelijker omdat u zelf niet het beheer of het onderhoud hoeft uit te voeren. Het rendement van deze optie is echter wel lager omdat u meer kosten maakt voor het beheer.

Wat zijn de verschillen tussen een vastgoedfonds en vastgoed-cv’s?

Vastgoedfondsen zijn gekoppeld aan de aandelenmarkt dus kunnen sterk fluctueren. Bij vastgoed-cv’s ontvangt u vaak een prospectus waarin alle verwachte opbrengsten en kosten zijn uitgewerkt zodat u een goed beeld krijgt waarin u belegt. Het nadeel van een vastgoed-cv is echter dat u vaak het geld minimaal 5 tot 10 jaar vast moet zetten waardoor het tussentijds moeilijk is om de belegging te beëindigen. Daarnaast is het risico op een faillissement bij vastgoed-cv’s hoger dan bij vastgoedfondsen. Die vastgoedfondsen zijn namelijk gebonden aan allerlei wet- en regelgeving. Dat geldt voor vastgoed-cv’s niet.

Extra aflossen op uw hypotheek

Het extra aflossen op uw hypotheek is wellicht ook nog een interessante vorm van beleggen in vastgoed die u niet direct heeft overwogen. Dit kan namelijk al snel meer opleveren dan geld op de spaarrekening. Uw rendement is lagere maandelijkse lasten. Het is wel goed om door te rekenen of dit u netto ook echt meer oplevert.

Wanneer u namelijk geen hypotheek meer heeft kunt u ook geen gebruik meer maken van de hypotheekrente aftrek waardoor u per saldo meer belasting zult moeten betalen. Bovendien hanteren sommige banken een boeterente als u boven een bepaald percentage aflost.

Wat is de beste optie om te investeren in vastgoed?

Alles hangt af van uw eigen financiële situatie en beleggingsdoelstellingen. Daarom is het altijd verstandig om zoveel mogelijk informatie in te winnen bij uw financieel adviseur, fiscalist en bedrijfsmakelaar. Zo loopt u het minste risico.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW