Bedrijfspand kopen of huren?

Bent u op zoek naar een bedrijfspand? Bedenk dan vooraf goed of u dat bedrijfspand wilt kopen of huren? Beide mogelijkheden hebben namelijk voor- en nadelen die u voor de daadwerkelijke beslissing goed in beeld moet hebben.

Huren of kopen van de bedrijfsruimte

Over het algemeen is de regel dat wanneer u opzoek bent naar een bedrijfsruimte van minder dan 350 – 400 m2 u beter kunt huren dan kopen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar deze regel wordt met name gehanteerd omdat de koopmogelijkheden van kleine ruimten op goed locaties zeer beperkt zijn.

Financieel plan voor het kopen of huren van een bedrijfspand

Alvorens u de beslissing tussen het huren en kopen van bedrijfsruimte kunt maken zult u een goed financieel plan op moeten stellen waarin u met uw bedrijf enkele jaren vooruit kijkt. In dat plan kunt u bijvoorbeeld kijken naar de verwachte omzetontwikkeling en de hoeveelheid geld die er beschikbaar is voor uw huisvesting. Maar wat ook van belang is dat u kijkt naar wat andere investeringen zouden kunnen opbrengen. Wanneer deze andere investeringen bijvoorbeeld meer opbrengen dan uw investering in een nieuw kantoorpand, kunt u beter gaan huren.

Daarnaast is een vereiste om een bedrijfspand te kunnen kopen dat u beschikt over voldoende eigen vermogen. Over het algemeen zult u namelijk zo’n 20% van de koopsom zelf moeten investeren.

Tenslotte zult u ook een reëel groeiverwachting voor uw bedrijf moeten maken in het financiële plan. Is de kantoorruimte over vijf jaar nog wel groot genoeg voor uw personeel of bestaan er ook mogelijkheden om het pand uit te bereiden? Een eenvoudige rekenmethode om dit te berekenen is om de stelregel te gebruiken dat een werknemer gemiddeld 20 tot 25 vierkante meter ruimte nodig heeft om optimaal te functioneren. Allemaal aspecten waar u rekening mee dient te houden in de beslissing of u een bedrijfspand gaat huren of kopen.

Bedrijfspand huren

De Online Bedrijfsmakelaar heeft voor u de voor en nadelen van het huren van een bedrijfspand op een rijtje gezet.

Voordelen van het huren van bedrijfsruimte

 • Niet afhankelijk van de vastgoedprijzen
 • Geen directe grote investeringen vereist
 • Op goede locaties zijn over het algemeen meer huurmogelijkheden dan koopmogelijkheden
 • Groot onderhoud is voor de verhuurder
 • U kunt geld investeren in andere zaken
 • Flexibeler indien u verwacht te groeien met uw bedrijf

Nadelen van het huren van een bedrijfspand

 • U verdient niets aan een eventuele waarde stijging van het pand
 • U dient aanpassingen altijd te bespreken met de verhuurder
Bedrijfspand kopen

De Online Bedrijfsmakelaar heeft ook de voor en nadelen van het kopen van een bedrijfspand voor u op een rijtje gezet.

Voordelen van het kopen van bedrijfsruimte

 • Maandelijkse kosten hypotheek zijn lager dan de maandelijkse lasten van huur
 • U beslist zelf over uw bedrijfsruimte en bent niet afhankelijk van een verhuurder
 • Lange termijn veel duidelijkheid
 • U investeert in uw eigen bedrijf
 • Eventuele winst bij verkoop is voor u
 • Na aflossing van de hypotheek is het bedrijfspand ook echt van u

 Nadelen van het kopen van een bedrijfspand

 • Zowel groot als klein onderhoud komt voor uw rekening
 • Het bedrijfspand kan ook in waarde dalen
 • Weinig koopmogelijkheden op toplocaties
 • Eigen inbreng bij de financiering van het pand.

Zoals u ziet hebben zowel het huren als kopen van een bedrijfspand vele voor- en nadelen die u voorafgaand aan de daadwerkelijke beslissing goed overwogen moet hebben. Wij van de Online Bedrijfsmakelaar adviseren daarom altijd om bij deze overweging een specialist in de arm te sluiten die u begeleidt in het beslissingsproces. Uiteraard zijn er veel mensen die zich specialist noemen op dit vakgebied waardoor het nogal onoverzichtelijk kan worden. Vandaar dat de branchevereniging NVM Business is opgericht waarin enkel erkende vastgoedprofessionals zijn opgenomen die ook daadwerkelijk de kwaliteit leveren waar u behoefte aan heeft.

De Online Bedrijfsmakelaar is ook aangesloten bij de NVM Business en vertelt u in het artikel “ Zes redenen om voor een NVM- Bedrijfsmakelaar te kiezen “ wat de toegevoegde waarde is van een NVM- Bedrijfsmakelaar.

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW