Het is zover. Een (nieuwe) werkplek. Het perfecte bedrijfspand heb je al op het oog: een goede locatie, de juiste afmetingen én het is nog beschikbaar ook. Maar voordat je halsoverkop de huurovereenkomst tekent zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Eén van die dingen is het bestemmingsplan van het bedrijfspand in kwestie. Want mag dat pand daadwerkelijk gebruikt worden voor de activiteiten die jij voor ogen hebt? Zet die roze bril even af, en lees mee.
Een bestemmingsplan; wat is het en hoe kom ik eraan?
Het bestemmingsplan is een ruimtelijk plan waarin de gemeente heeft vastgelegd waarvoor een stuk grond, of in dit geval: een ruimte, gebruikt mag worden. Er staat bijvoorbeeld in of het openen van een winkel of restaurant is toegestaan. Met andere woorden: je mag alleen bouwen, verbouwen en bepaalde bedrijfsactiviteiten uitvoeren indien dit past binnen het bestemmingsplan.
Je kunt een bestemmingsplan eenvoudig opvragen bij de gemeente of digitaal raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. Hier vul je simpelweg de postcode en het huisnummer in van het pand waar jij interesse in hebt. Zo kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan.
Waar moet ik op letten bij het lezen van een bestemmingsplan?
Aan de hand van het bestemmingsplan van onze eigen locatie kunnen we kort toelichten waar je op moet letten bij het lezen van het plan.
Aan de rechterkant kunnen we de bestemming terugvinden. Voor ons pand is dit “bedrijf”. Ook zien we de functieaanduiding, hieruit kunnen we concluderen dat zich hier een bedrijf mag vestigen, maar enkel tot en met milieucategorie4.2.
Toegestane milieucategorie
Alle bedrijven in Nederland zijn aan een milieucategorie gekoppeld. Een milieucategorie geeft aan welke milieu “hinder” een bedrijf veroorzaakt en tot hoever dit rijkt. Denk bijvoorbeeld aan geluid, stoffen of geuren. Zo zal een kantoorpand minder hinder veroorzaken dan een staalfabriek. De overzichten van de verschillende activiteiten verschillen per gemeente. In Eindhoven kan een staalfabriek bijvoorbeeld onder categorie 3 vallen, terwijl dit in een andere gemeente onder een andere categorie kan vallen.
Afwijken van het bestemmingsplan?
De perfecte locatie gevonden maar komt het bestemmingsplan niet overeen met wat jij in gedachte hebt? Je kunt dan bij de gemeente nagaan of er afgeweken mag worden van het bestemmingsplan. Het kan zijn dat je een tijdelijke vrijstelling krijgt of dat je met een omgevingsvergunning alsnog kunt doen wat jij voor ogen had!
Wie is er verantwoordelijk voor het controleren van het bestemmingsplan, huurder of verhuurder?
Als jij als huurder een pand huurt, wie is er dan verantwoordelijk voor het nakijken van dat bestemmingsplan? Jij als huurder? Of de eigenaar van het pand? De eigenaar natuurlijk, zou je misschien zeggen. Maar niks is minder waar. Als huurder van een bedrijfsruimte mag je er namelijk niet vanuit gaan dat de verhuurder navraag heeft gedaan bij de gemeente én jou ook nog eens hierover informeert.
Je zult dus altijd zelf op onderzoek moeten uitgaan. Ook als de huurder vóór jou vergelijkbare activiteiten verrichtte. Teken je de huurovereenkomst en kom je er later achter dat jouw bedrijf niet voldoet aan het bestemmingsplan? Dan kan het zomaar zijn dat het hele feest niet doorgaat terwijl je toch vast zit aan een contract.
Zelf bedrijfspand huren?
Ben jij in de markt voor een (nieuwe) bedrijfsruimte, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Snappen we. Daarom nemen wij het jou uit handen. Wij helpen jou, de huurder, zoeken naar de meest geschikte locatie. Hebben wij jouw nieuwe ruimte niet in onze portefeuille? Dan houden we je gratis op de hoogte van nieuw aanbod. Zo kun jij gewoon doen waar je goed in bent: ondernemen.
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met de Online Bedrijfsmakelaar. Je kunt ons bereiken via het contactformulier op onze website, of bel via 085-0201028.