4 tips bij het kopen van een bedrijfspand

Ben je op zoek naar een nieuw bedrijfspand, maar wil je onafhankelijk zijn van een huurbaas? Je kunt ook een bedrijfspand kopen! Een bedrijfspand kopen, is een investering in de toekomst van je bedrijf. Een bedrijfspand kopen is vaak voordeliger dan een bedrijfspand huren: de maandelijkse kosten voor een hypotheek zijn veel lager dan de maandelijkse huur. Toch moet er veel gebeuren voordat je een eigen bedrijfsruimte kan kopen. Daarom is het goed je alvast te verdiepen bij wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een eigen bedrijfsruimte. Hier volgen enkele tips waar je op moet letten bij het kopen van een bedrijfspand.

1.    Bedrijfsruimte zoeken

Het zoeken naar de juiste bedrijfsruimte wordt vaak als leukste stap gezien in dit proces, alleen waar begin je? Soms krijg je tips via bekenden dat er een bedrijfsruimte leeg staat. In dat geval kan je eens naar informatie op internet zoeken naar deze ruimte. Ook kan je op speciale websites kijken die bedrijfsruimtes aanbieden. Vaak staat hier een uitgebreid aanbod met panden die bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Het is raadzaam om meerdere websites te raadplegen zodat je een goed beeld krijgt van alle beschikbare bedrijfspanden. Via een makelaar kan je ook te weten komen welke huizen er te koop staan. Zij beschikken over een database met allerlei soorten bedrijfspanden. Het is dus mogelijk om via verschillende kanalen aan informatie te komen.

2.    Houd rekening met de toekomst

Nadat je via verschillende manieren naar informatie hebt gezocht om te kijken naar alle beschikbare bedrijfspanden, kan je jezelf afvragen of hier iets tussen zat. Indien je een bedrijfspand hebt gevonden, moet je ook goed voor jezelf bedenken dat je hier waarschijnlijk jarenlang gaat werken. Vaak kan je pas een knoop doorhakken als je de ruimte in levende lijve hebt gezien. Daarom moet je niet te snel oordelen en beslissingen nemen. Plan eerst een afspraak in voor een bezichtiging en ga op je gemak de ruimte bekijken.

3.    Contact met de bank opnemen

Indien de ruimte in de smaak valt en je er al meteen uit bent dat je daar wilt gaan werken, wordt het tijd om contact op te nemen met de bank om te kijken hoeveel geld je kan lenen. Dit hangt natuurlijk van meerdere factoren af waaronder een financieel plan van je bedrijf. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met je omzet en investeringen. Belangrijk is ook dat je zelf genoeg geld hebt om een deel van het bedrijfspand te financieren. Voor de overige kosten kan je geld lenen bij de bank.

Als je er toch niet uit komt, vraag dan om hulp bij een bedrijfsmakelaar. Een bedrijfsmakelaar heeft verstand van zaken en kan jou goed adviseren. Ook is die op de hoogte van bestaande mogelijkheden en regels.

Geschreven door Femke Nijkerk

Voorkom fouten: Download hier ons gratis handboek over de huurovereenkomst

Onze NVM Bedrijfsmakelaars hebben alle artikelen in begrijpelijke taal samengevat in dit gratis handboek. Zo voorkomt u vervelende verrassingen en ondertekent u de huurovereenkomst met vertrouwen.

Waar mogen wij het handboek naar toe mailen?

download handboek 7:230a BW